Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Lídri ukazujú svetu, že sa neboja cestovať do Kyjeva

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Až po skončení podmienky sa dozvieme, či sa Marian Kotleba bude alebo nebude môcť zúčastniť parlamentných volieb, povedal v TASR TV Juraj Hrabko. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 9. apríla (Teraz.sk) – Je dôležité, že aktuálna séria rokovaní ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, šéfom únijnej diplomacie Josepom Borellom, ale aj slovenským premiérom Eduardom Hegerom prebieha priamo v Kyjeve. V TASR TV to konštatoval publicista Juraj Hrabko.

Dodal, že po stiahnutí vojsk Ruskej federácie z oblasti Kyjeva je jednoduchšie garantovať v ukrajinskom hlavnom meste bezpečnosť európskych politikov. „Lídri ukazujú svetu, že sa nebola cestovať do Kyjeva. A že s ukrajinským prezidentom rokujú aj osobne a nie iba pomocou techniky,“ povedal Hrabko.



Skutočnosť, že sa slovenský premiér nezúčastnil cesty poľského, slovinského a českého predsedu vlády do Kyjeva ešte v čase, keď bolo mesto priamo pod tlakom ruských ozbrojených síl, však Hrabko aj tak považuje za premárnenú historickú príležitosť. „Keď sme hovorili o Eduardovi Hegerovi a jeho neuskutočnenej ceste do Kyjeva, tak pán Heger bol aspoň pozvaný, Viktor Orbán nie,“ upozornil Hrabko s tým, že rozdielne názory na ukrajinskú krízu budú podľa neho do budúcnosti výrazne limitovať spoluprácu celej V4.

Sťahovanie ruských vojsk z oblasti Kyjeva podľa Hrabka otvára možnosť vytvorenia medzinárodnej komisie na prešetrenie podozrení zo zločinov proti ľudskosti v Buči a ďalších mestách. „Treba tu byť opatrný vo vyhláseniach, lebo len budúcnosť ukáže, či sa to potvrdí alebo nie, ale otázka stojí tak, či tam neprebieha genocída,“ upozornil publicista.

Za jediný skutočne účinný spôsob, ako eliminovať násilie na civilnom obyvateľstve Hrabko považuje ukončenie konfliktu. „Nemyslím si, že toto bude príbeh iba z mesta Buča, obávam sa, že podobný nájdeme aj v ďalších mestách. Zo strany medzinárodného spoločenstva sa môžu sprísňovať sankcie, môže sa pomáhať Ukrajine, ale oveľa viac možností nie je,“ konštatoval Hrabko.



Hoci bol líder ĽS NS Marian Kotleba prvostupňovým súdom odsúdený na viac ako štvorročný nepodmienečný trest, právoplatný rozsudok Najvyššieho súdu SR napokon znel pol roka podmienečne s jedenapolročnou skúšobnou dobou. „V prvom rade verím, že trest je spravodlivý. Lebo vynesenie spravodlivého trestu je úlohou súdu,“ odpovedal Hrabko na otázku, či považuje trest za primeraný, príliš vysoký alebo naopak príliš nízky v porovnaní s verdiktom prvostupňového súdu.

Právoplatný rozsudok pre Kotlebu znamená stratu poslaneckého mandátu a otáznou možnosťou kandidovať v nasledujúcich parlamentných voľbách. „Pán Kotleba bude môcť opätovne kandidovať na poslanca až v prípade, že trest bude zahladený. A to je ďalšie rozhodnutie súdu,“ upozornil Hrabko. „Uvidíme, ako sa bude Marian Kotleba správať, ale aj to, kedy by o tom súd rozhodol. Ak o tom súd nerozhodne, končí to až po roku od skončenia podmienky. V takom prípade by už Marian Kotleba parlamentné voľby prešvihol. Teda až po skončení podmienky sa dozvieme, či sa Marian Kotleba bude alebo nebude môcť zúčastniť parlamentných volieb,“ zhrnul Hrabko.

Odsúdenie lídra politickej strany za prejav sympatií k extrémizmu však podľa Hrabka otvára pred generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom otázku opätovného posúdenia možnosti podať na súd podnet na rozpustenie strany. „Faktom, že ĽS NS má ako jediná zo všetkých politických strán na Slovensku súdnu pečiatku, že je štandardnou politickou stranou. Ale aj českú Delnickú stranu zakázali až na druhý krát,“ upozornil Hrabko.