Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

HRABKO: Ľudí ako Ľubomír Petrák treba v Smere-SD hľadať s lupou

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Ponuka Richarda Sulíka, že by bol ochotný prevziať rezort zdravotníctva, bola politickým beťárstvom, povedal v TASR TV publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 27. februára (Teraz.sk) – Úmrtie poslanca Ľubomíra Petráka na COVID-19 je podľa publicistu Juraja Hrabka pre Smer-SD veľkou politickou stratou. „Ja som pána Petráka poznal osobne, podľa mňa v Smere-SD treba lupou hľadať ľudí, ako bol on. Dokázal nie iba argumentovať, ale aj načúvať argumentom iných. A poprípade si ich aj osvojiť, ak ho dokázali presvedčiť,“ povedal Hrabko v diskusii na TASR TV .

Dlhoročný poslanec Smeru-SD a zároveň starosta obce Hurbanova Ves Ľubomír Petrák zomrel 20. februára vo veku 59 rokov.

Tragická udalosť môže byť podľa Hrabka ďalším podnetom pre parlament, aby vytvoril pre mimoriadne situácie možnosť rokovať online a chrániť tak zdravie zákonodarcov. „Už dávno sa mohli dohodnúť a začať rokovať tak, aby sa nemuseli fyzicky stretnúť. Je to na ich rozhodnutí. Treba na to, samozrejme, schváliť zákon,“ upozornil Hrabko.

„Ale predpokladám, že už sa nikdy nestane, že budú pozitívne testovaní poslanci rokovať za igelitom,“ dodal v narážke na rokovanie o ústavných zmenách, kedy sa na výnimku hlavného hygienika zúčastnili hlasovania aj poslanci pozitívne testovaní na COVID-19. Horný rad sedadiel v rokovacej sále Národnej rady (NR) SR vtedy od ostatných oddelili igelitovou stenou, aby pozitívne testovaných poslancov izolovali od zvyšku zákonodarného zboru.




Na margo kritiky opozície smerom k ďalšiemu predĺženiu núdzového stavu Hrabko povedal, že si opoziční poslanci robia svoju prácu, ale ak by boli aktuálne vo vládnej pozícii, zrejme by predĺženie núdzového stavu tiež podporili.

„Platí priama úmera, obmedziť mobilitu môžete iba počas núdzového stavu, nie v čase mimoriadnej situácie. A obmedzenie mobility v čase pandémie patrí k najdôležitejším spôsobom, ako šírenie vírusu obmedziť,“ upozornil.


Rokovanie odborníkov a pozícia ministra


Na margo rokovania odborníkov o nových protiepidemických opatreniach, ktoré prebiehalo v priebehu týždňa, Hrabko povedal, že sa ho mali zúčastniť minimálne zástupcovia všetkých koaličných strán.

„Lebo takto bude výstup z rokovania interpretovať iba zástupca jednej strany. Koalíciu tým postavili akoby pred hotovú vec. Ale koaliční partneri môžu mať výhrady, ktoré si tiež mohli priamo prediskutovať s odborníkmi,“ povedal.

Nesúhlasí ani s interpretáciou, že posledné týždne niesli zodpovednosť za boj s pandémiou primárne odborníci. „Tak, ako bola vládna koalícia zodpovedná za stav boja s pandémiou na jar minulého roka, tak je zodpovedná aj za terajší stav. Nie len vláda, ale každý jeden koaličný poslanec v parlamente,“ povedal Hrabko.

Tejto zodpovednosti sa podľa neho nemôže zbaviť ani líder SaS Richard Sulík, pokiaľ jeho strana ostáva súčasťou vládnej koalície. Jeho ponuku prevziať rezort zdravotníctva Hrabko ohodnotil ako „politické beťárstvo“.

„Lebo ak by s týmto návrhom uspel, znamenalo by to premiešanie volebných výsledkov a postavenie OĽaNO do menšinového postavenia vo vláde. Žiadny premiér nepripustí, aby sa jeho strana s takýmito volebnými výsledkami ocitla vo vláde v menšinovom postavení,“ podčiarkol publicista.

Dodal, že Marek Krajčí sa možno nemal stať ministrom zdravotníctva, ale faktom je, že dnes ním je a jeho výmena v tomto čase by k zlepšeniu situácie zrejme neviedla.