Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Ľudia budú zrejme voliť zmenu. Treba si dať pozor na to, akú

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Prezidentka môže ponechať dnešnú vládu, vymenovať úplne novú, alebo po dohode s novým premiérom vymenovať do funkcií aj niektorých členov dnešného kabinetu, povedal J. Hrabko (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 8. apríla (Teraz.sk) – V spoločnosti je veľká frustrácia a ľudia budú od volieb pravdepodobne očakávať zmenu. Treba si však dať pozor na to, ako bude táto zmena vyzerať. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Pripomenul, že očakávanie zmeny bolo hybnou silou volebnej kampane aj pred voľbami v roku 2020 a napokon po troch rokoch a dvoch výmenách vlády prichádzajú predčasné voľby. „Historicky sme nemali takú vládu, aká vznikla v roku 2020, to znamená s ústavnou silou 95 poslancov. Boli tam štyri strany a vidíme, kam to dopracovali,“ konštatuje Hrabko.



Na margo Národnej petície za zmenu, ktorú rozbieha Hlas-SD Petra Pellegriniho, Hrabko povedal, že je to už jednoznačne predvolebná aktivita. „Vyslovením nedôvery vláde Eduarda Hegera sa automaticky spustila volebná kampaň. Všetko je už podriadené voľbám, ktoré majú byť v septembri. Je čas, kedy nám straníci budú sľubovať modré z neba,“ povedal.



Ambíciou petície je posilnenie úlohy štátu v ekonomike, ale jej súčasťou aj požiadavka, aby v prípade klesajúcej životnej úrovne na Slovensku klesali aj platy poslancov. Podľa Hrabka je to chytľavá téma, keďže ľudí irituje, ak vidia vysoké platy poslancov, ale nie zodpovedajúce výsledky ich práce. Tému podľa neho v opozícii roky presadzovalo OĽANO, ale keď bolo vo vláde, nedokázalo ju presadiť.

Vzhľadom na dlhý čas medzi vyslovením nedôvery vláde a predčasnými voľbami sa podľa Hrabka politika z hľadiska nákladov štátu predraží a dá sa očakávať aj pokračovanie chaosu v parlamente.

Prezidentka Zuzana Čaputová by podľa neho mohla tento stav do istej miery korigovať vymenovaním úradníckej vlády, ale aj takýto výber je podľa neho len voľbou medzi zlým a ešte horším riešením. Prezidentka môže podľa Hrabka ponechať dnešnú dočasnú vládu, vymenovať úplne novú, alebo po dohode s novým premiérom vymenovať do funkcií aj niektorých členov dnešného kabinetu. „Aby bola zachovaná aká - taká kontinuita rezortov aspoň na pol roka. Vieme ako sme na tom s plánom obnovy,“ poznamenal Hrabko.

Informácie o odchode poslancov Juraja Šeligu a Jany Žitňanskej z hnutia Za ľudí a možných rokovaniach o spolupráci KDH a Demokratov Eduarda Hegera, Hrabko nepokladá za relevantné. „Pokiaľ KDH stále tvrdí, že pôjde do volieb samostatne a orgány strany toto rozhodnutie nemenia, je zbytočné o tom špekulovať,“ uzavrel.

Dve otázky pre J. Hrabka
Ako hodnotíte vstup Fínska do NATO?

-Obidve strany z toho budú mať prospech. Fínsko, samozrejme, zapojením sa získalo všetky záruky, ktoré NATO svojim členom poskytuje. A NATO sa v dôsledku rozšírenia o jedného člena stalo silnejším. A podľa mňa platí jednoduchá rovnica, ak by Rusko nenapadlo Ukrajinu, Fínsko by dnes ešte stále bolo neutrálne.-

Aká je perspektíva Švédska, ktorého vstup do NATO aktuálne blokuje Turecko a Maďarsko?
-Bez akéhokoľvek podceňovania si myslím, že v tomto nie je Maďarsko také dôležité ako Turecko. Ak bude Turecko súhlasiť, bude podľa môjho názoru následne súhlasiť aj Maďarsko, respektíve, vyjednávania s Maďarskom ohľadom vstupu Švédska budú omnoho ľahšie. Žiadna iná cesta k tomu, aby sa Švédsko stalo súčasťou NATO, ako rokovania s Tureckom, neexistuje. Čím skôr sa dospeje k dohode, tým skôr bude Švédsko súčasťou NATO. A čím dlhšie sa to bude odkladať, nepríde k dohodám, tak Švédsko v dohľadnej dobe do NATO nevstúpi.-