Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Žiadne memorandum hádkam v koalícii nezabráni

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Odchod ministra Krajčího, ak k nemu dôjde, bude cenou za to, aby sa to memorandum vôbec mohlo pripravovať, povedal Hrabko v TASR TV.

Bratislava 11. marca (Teraz.sk) – Memorandum dobrého vládnutia, ktoré je súčasťou dohody vládnych strán a podľa Richarda Sulíka „má byť základom pre ďalšie pokračovanie SaS v koalícii“, bude podľa publicistu Juraja Hrabka neúčinné. „Žiadne memorandum ďalším škriepkam a treniciam vo vládnej koalícii jednoducho nezabráni. Môžu podpísať hocijaký záväzok, že prestanú komunikovať svoje problémy na verejnosti, nič z toho o chvíľu nebude platiť,“ povedal vo štvrtok na obed v diskusii na TASR TV.

„Aj pani prezidentka na to dva krát apelovala, aj bolo prisľúbené zo strany premiéra a ostatných predstaviteľov vládnej koalície, že už nebudú komunikovať tak ako komunikujú, že nebudú svoje problémy riešiť pomocou Facebooku a vydržalo to možno tri dni,“ pripomenul Hrabko.

Plánovaná výmena na poste šéfa rezortu zdravotníctva podľa Hrabka nijako nerieši príčiny vládnej krízy, ale môže byť spôsobom, ktorý štyrom vládnym stranám umožní nejako prejsť cez aktuálny spor.

„Odchod ministra Krajčího, ak k nemu dôjde, bude cenou za to, aby sa to memorandum vôbec mohlo pripravovať. Aj premiérovi musí záležať na tom, aby sa mu koalícia nerozbila,“ povedal. „Druhá vec je, či sa tou výmenou niečo v rezorte zmení. Na iné zmeny na vládnych postoch dôvod nevidím. Možno sú v hre aj posty v parlamente,“ dodal Hrabko.



Dodal, že snaha lídra SaS Richarda Sulíka dosiahnuť výmenu predsedu vlády pri zachovaní súčasnej vládnej koalície nie je, vzhľadom na pomery v parlamente, veľmi realistická. „Ísť do boja s tým, že mám za sebou 13 poslancov a proti sebe 53, je politické harakiri. Nešlo tu o vládnu krízu, ale zlé zhodnotenie situácie,“ odhadol Hrabko.

Na otázku, prečo opozícia nevyužila krízu a nepodala do parlamentu návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi, Hrabko odpovedal, že by nebol priechodný. „Podľa mňa by bolo zbytočné dávať takýto návrh do parlamentu. Opozícia hrá na referendum a na predčasné voľby,“ pripomenul.


NAKA zadržala riaditeľa SIS


Zadržanie riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského kvôli podozreniam z korupcie podľa Hrabka iba podčiarkuje, že sa tento typ podozrení nevyhýba ani súčasnej vládnej koalícii.

„Nemôžem to hodnotiť inak, ako to bolo v prípadoch zadržania iných vysokopostavených ľudí, najmä politikov, ale aj sudcov a policajtov. Nejde o svojvôľu, keďže si to vyžaduje spoluprácu minimálne dvoch zložiek moci, lebo to nie je iba vyšetrovateľ, ale aj prokurátor. Uvidíme, ako si s tým poradí sudca, či bude žiadať väzbu,“ poznamenal Hrabko.