Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Menšinová vláda má šancu s rozpočtom uspieť

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Stále ešte existuje priestor, aby rokovania vlády s Lekárskym odborovým združením mohli pokračovať, povedal v TASR TV Juraj Hrabko (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 25. novembra (Teraz.sk) – Aj keď je vládna koalícia v parlamente v menšinovom postavení, táto menšina nie je príliš výrazná a na presadenie zákona o štátnom rozpočte by jej stačilo získať okrem vlastných poslancov ešte hlasy troch – štyroch ďalších zákonodarcov. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Aj keď SaS v tejto chvíli rokovania o podpore štátneho rozpočtu vylučuje, podľa Hrabka k nim napokon ešte môže prísť. Ak by sa liberáli ani nepokúsili presadiť v rozpočte zmeny v zmysle ich medializovaných výhrad, budú mať podľa Hrabka problém odkomunikovať to svojim voličom.



Zákon o štátnom rozpočte však podľa neho môže v parlamente uspieť aj bez hlasov SaS. „Vláda je zodpovedná za to, aby jej návrh rozpočtu v parlamente prešiel. Môže v ňom prísť, samozrejme, aj k zmenám. Ale stále si myslím, že troch - štyroch poslancov, ktorí postačujú na schválenie štátneho rozpočtu vláda nájde,“ odhadol.



Na margo vyhlásenia premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) zo stredy (23.11.), podľa ktorých rokovania s Lekárskym odborovým združením „nateraz stroskotali“, Hrabko poznamenal, že to nemusí byť definitívny stav. „Správny je ten výraz, podľa ktorého rokovania stroskotali nateraz. To znamená, že stále je priestor na to, aby rokovania mohli pokračovať,“ upozornil.

Vyhlásenie núdzového stavu by Hrabko pokladal za zlé riešenie, ktoré by bolo dôkazom neúspechu vlády pri rokovaniach s odborármi. „Treba počkať, či by bol núdzový stav vyhlásený pre celé Slovensko, alebo len niektoré oblasti. A na koľko dní by bol vyhlásený. Núdzový stav vyhlasuje vláda, najviac na 90 dní,“ povedal.

Koncept stabilizačného príspevku pre zdravotníkov podľa Hrabka situáciu systematicky nerieši. „Samozrejme, môže to osloviť niektorých lekárov. Niektorí naozaj môžu stiahnuť výpovede,“ poznamenal.

Správnym riešením situácie podľa Hrabka nie je nariadenie pracovnej povinnosti lekárom na základe vyhlásenia núdzového stavu, ani stabilizačný príspevok, ale dotiahnutie rokovaní vlády s lekárskymi odborármi až do štádia dohody. „Je to 50 na 50, myslím si, že priestor a čas na dohodu ešte stále je. Ešte sa to dá aj bez núdzového stavu,“ uzavrel Hrabko.