Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Mimoriadna situácia z pandemických dôvodov je už zbytočná

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

V okolitých štátoch ku kompenzáciám zdražovania pristúpili už dávno, u nás sa proces iba rozbieha, povedal v TASR TV Juraj Hrabko. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 21. apríla (Teraz.sk) – Hoci Slovensko postupne zrušilo väčšinu pandemických opatrení, stav mimoriadnej situácie z pandemických dôvodov stále platí. V TASR TV na to upozornil publicista Juraj Hrabko.

„Opatrenia sa uvoľňujú. Každý sa má starať sám o seba a o svoje zdravie. Vyvstáva však potom otázka, prečo je stále vyhlásený stav mimoriadnej situácie,“ opýtal sa Hrabko, podľa ktorého je mimoriadna situácia v súvislosti s novým koronavírusom už zbytočná. „Máme ich tu zároveň dve, lebo tu máme aj mimoriadnu situáciu v súvislosti s Ukrajinou,“ pripomenul.



Na margo vládnych opatrení určených na kompenzáciu rastu cien Hrabko povedal, že vládnej koalícii trvalo veľmi dlho, kým dospela k nejakej dohode a stále je pritom otázne, aká bude ich definitívna podoba. „Opatrenia treba pretaviť do reality, musia byť schválené vládou a musia ísť do parlamentu. A tam je ich osud ešte neistý. Uvidíme, ako sa k tomu postaví SaS. Bez SaS už totiž vládna koalícia nemá v parlamente väčšinu,“ konštatoval Hrabko.



Na margo obvinenia exministra vnútra Roberta Kaliňáka a lídra Smeru-SD Roberta Fica zo založenia zločineckej skupiny Hrabko povedal, že k obžalobe, ak by k jej vzneseniu došlo, a následne k rozhodnutiu súdu je ešte dlhá cesta. „Ak to dospeje až do štádia vznesenia obžaloby, tak budeme všetci čakať na rozhodnutie súdu a veriť, že nepôjde o politické, ale spravodlivé rozhodnutie,“ povedal.

Kauza je však podľa neho príliš spolitizovaná, čo naznačuje napríklad spôsob zadržania Roberta Kaliňáka. Podľa Hrabka už bol v minulosti v tejto veci vypovedať, takže mohol byť opäť predvolaný na výsluch a prípadne zadržaný pri tejto príležitosti. „Ak by nešlo o politiku, prebehlo by to takto. Ale politický signál je to veľký, prekrylo to všetky iné témy,“ konštatoval Hrabko.

Na druhej strane, Robert Fico podľa neho urobí všetko preto, aby z kauzy politicky čo najviac vyťažil. „Aby to ľudia vnímali ako krivdu, ktorá sa mu deje z politickej moci,“ povedal Hrabko. Doterajšie skúsenosti podľa neho ukazujú, že takáto stratégia môže zabrať a Smer-SD sa môže preferenčne posilniť.

Čo sa týka slovenskej pomoci Ukrajine, podľa Hrabka bude prebiehať v podobných rámcoch ako doteraz, zrejme sa však treba pripraviť na dlhodobejšie trvanie konfliktu. „Nikto to dnes nedokáže presne odhadnúť, lebo ruskému prezidentovi nevidno do hlavy, ale nevyzerá to na skoré ukončenie vojny,“ konštatoval na margo preskupovania vojenských síl Ruskej federácie na Ukrajine.