Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Publicistika

HRABKO: Mobilné očkovacie tímy pomôžu viac ako lotéria. PODCAST /VIDEO

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť nemá zasahovať do policajnej práce, má však aj kontrolnú funkciu. Preto je v poriadku, ak si predvoláva policajného prezidenta, povedal J. Hrabko.

Bratislava 5. augusta (Teraz.sk) – Očkovanie bez registrácie prostredníctvom mobilných očkovacích tímov priamo v obciach a mestách, tam, kde to majú ľudia blízko z domu, môže k zvýšeniu počtov zaočkovaných Slovákov pomôcť viac ako očkovacia lotéria. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Túto cestu podľa neho už niekoľko týždňov realizujú samosprávy a Vyššie územné celky (VÚC), ktoré by si zaslúžili v tomto smere čo najlepšiu súčinnosť so štátom. „Som presvedčený, že nie je veľa nezaočkovaných ľudí, ktorí sa dobrovoľne pôjdu očkovať do nemocnice. Skôr pôjdu hocikam inam,“ poznamenal Hrabko, podľa ktorého je o očkovanie v obchodných či kultúrnych domoch stále záujem.

„Vidíme, že keď príde mobilná očkovacia jednotka, ľudia sú ochotní sa očkovať,“ tvrdí Hrabko, podľa ktorého bude úloha mobilných tímov o to väčšia, že sa z kapacitných dôvodov postupne zatvárajú niektoré veľkokapacitné očkovacie centrá.



Osobne si tiež myslí, že ak televízie ako ilustračné zábery k očkovaniu opakovane používajú snímky, kde ľuďom práve pichajú do svalu injekčné ihly, tiež neprispievajú k vyššej ochote ľudí ísť sa očkovať.



Odhadovať v predstihu, aký efekt bude mať očkovacia lotéria, je podľa neho ťažké. Zahraničné skúsenosti však podľa Hrabka ukazujú, že opatrenie zásadný efekt nemalo. „Je potrebné vyrobiť zhruba hodinovú reláciu, tá by nemala zmysel, ak by nešlo o propagáciu očkovania. Viem si predstaviť, že reakcie hneď na prvú reláciu budú negatívne. Bez ohľadu na to, ako to urobia,“ odhadol Hrabko.


Reforma a protesty


Na margo reformy daní a odvodov, ktorú vzhľadom na nesúhlasné stanoviská SaS minister financií Igor Matovič (OĽaNO) označil za „spiacu“ Hrabko povedal, že sa nedá komentovať niečo, čo ešte nikto nepredložil.

Na druhej strane však nesúhlasí s tým, že akýkoľvek návrh deficitnej reformy je v dobe vysokého rozpočtového deficitu a priori nesprávny. „Každá reforma si vyžaduje isté náklady, ale ak to zhodnotenie stojí za to, ak sú náklady oprávnené a reforma prinesie z dlhodobého hľadiska prínosy, tak sa oplatí. Ale či je to takýto typ reformy, to neviem,“ poznamenal.

Na margo iniciatívy poslanca Národnej rady SR Juraja Šeligu (Za ľudí), ktorý požiadal predsedu brannobezpečnostného výboru Juraja Krúpu (OĽaNO) o predvolanie policajného prezidenta Petra Kovaříka na najbližšie zasadnutie výboru, Hrabko povedal, že výbor má aj kontrolnú funkciu. „Nemá právo zasahovať do práce polície a niečo im radiť, ale má právo zavolať policajného prezidenta a žiadať od neho vysvetlenie, prečo polícia nekonala, keď mala,“ konštatoval.

Minimálne pri dvoch protestoch podľa neho polícia nezvládla situáciu tak ako mala. „Prvý raz pred parlamentom, kedy sa protestujúci dostali až takmer do chodieb parlamentu a druhýkrát pred prezidentským palácom, kde dav dokázal zablokovať dopravu a spôsobiť tak kolaps,“ upozornil.

„Nikomu neprekáža, že sú protesty a demonštrácie, to je v poriadku. Ale protesty majú byť zabezpečené a zabezpečiť ich musí polícia. Musí vedieť odkloniť dopravu, nemôže prichádzať k stretom rozohnených demonštrantov s nič netušiacimi vodičmi, ktorí sa dostali až tesne k nim. Ak toto pripustíme, nabudúce začnú protestujúci tie autá aj prevracať,“ uzavrel Hrabko.