Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

HRABKO: Na dosiahnutie konsenzu o očkovaní tu chýba politická osobnosť

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Ak je pravda, že sa delta variant šíri rýchlejšie ako predchádzajúce mutácie, tak nás čakajú zlé časy už v auguste, povedal v TASR TV J. Hrabko (podcast a video).

Bratislava 31. júla (Teraz.sk) – Na Slovensku chýba politická osobnosť, ktorá by vedela dosiahnuť základný konsenzus koalície a aspoň časti opozičných strán o otázkach očkovania proti ochoreniu covid-19. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Vecná informačná kampaň nie je a zodpovedná je za to vládna koalícia, nie opozícia,“ poznamenal Hrabko. Očkovanie na Slovensku podľa neho od začiatku sprevádzali problémy, bolo príliš veľa zmätkov a chaosu a napokon sa nepodarilo zabrániť ani nežiadúcej politizácii tejto témy. „Platí tu teória prvého zle zapnutého gombíka. S vakcináciou to začali zle a naprávať to je veľmi ťažké,“ povedal.



Na druhej strane, bude to práve vláda, ktorá sa bude musieť postaviť pomaly rastúcej tretej vlne pandémie. „Pravdou je, že reprodukčné číslo už je nad jedna a nástup už je tu. Ak je pravda, že sa delta variant šíri rýchlejšie ako predchádzajúce mutácie, tak nás čakajú zlé časy už v auguste. Na druhej strane, oproti minulému roku máme výhodu v množstve zaočkovaných ľudí. V každom prípade by sa vládna koalícia mala začať správať rozumnejšie ako sa správala doteraz,“ povedal.

Hrabko sa stotožnil s názorom predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), že polícia nedostatočne zvládla protesty počas rokovania Národnej rady SR. „Preventívne opatrenia tam mali byť, ľudia sa nemali dostať bližšie ako 50 metrov od parlamentu, v ktorom rokovalo zákonodarné zhromaždenie. Polícia mala zasiahnuť skôr a možno by potom neprišlo ani k tým potýčkam,“ povedal.



Hrabko očakáva, že v dôsledku rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý zakázal referendum o predčasných voľbách, sa aktivity rôznych skupín kriticky naladených voči vláde budú stále viac prenášať do rôznych typov pouličných protestov.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR bude môcť pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú v pondelok 27. júla večer podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Hrabko túto novelu zákona nepovažuje samu osebe za diskriminačnú. Upozorňuje, že v špeciálnom režime, respektíve v mimoriadnej situácii je celá republika už od začiatku pandémie a s tým súvisia aj mimoriadne opatrenia. Novela však podľa neho vytvára iba legislatívny rámec pre opatrenia hlavného hygienika, ktoré potenciálne diskriminačné byť môžu. „Toto opatrenie bude v poriadku, ak sa zároveň umožní rovnaký prístup aj ľuďom, ktorí sa nemôžu alebo nechcú dať zaočkovať. Samozrejme, za podmienky, že sa preukážu testom alebo potvrdením o prekonaní choroby covid-19. V takom prípade by to nemalo byť diskriminačné. Ak by to platilo iba pre zaočkovaných, diskriminačné by to podľa mňa bolo a vytváralo by tu dve kategórie ľudí,“ povedal Hrabko.

Zároveň upozornil, že novela ešte viac posilňuje právomoci hlavného hygienika. „Lebo zákon je naozaj iba rámec a hlavný hygienik to má zarámcované naozaj veľmi široko. Bude pánom nad slobodou pohybu a podnikania, lebo od neho bude závisieť, ktoré prevádzky sa budú musieť uzavrieť a ktoré ostanú otvorené,“ uzavrel Hrabko.