Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Publicistika

HRABKO: Na Ukrajine sa naplnil najhorší z možných scenárov

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Ak sa jednotlivé strany konfliktu na Ukrajine vrátia za rokovací stôl, ruský prezident Vladimír Putin bude chcieť rokovať z pozície silnejšieho, povedal v TASR TV J. Hrabko. (správa, PODCAST a VIDEO)

Bratislava 25. februára (Teraz.sk) – Zo všetkých možných scenárov, akými sa mohol spor Ruskej federácie s Ukrajinou vyvíjať, sa napokon naplnil ten najhorší, teda masívny celoplošný vojenský útok Ruska na susedný štát. V diskusii na TASR TV to konštatoval publicista Juraj Hrabko.

Nádeje politikov, ktorí sa snažili o mierové riešenie sporu a verili mu, sa podľa Hrabka nenaplnili. „Veriť Vladimírovi Putinovi s jeho vyhláseniami a rokovaniami sa teraz, zo spätného pohľadu, ukazuje ako chyba. Aj ja som veril, že rokovania Vladimíra Putina s poprednými európskymi politikmi môžu pomôcť,“ povedal Hrabko.



Zároveň vyzdvihol prejav českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý si túto chybu dokázal priznať, označil ruskú agresiu za zločin proti mieru a vyzval medzinárodné spoločenstvo na razantnú reakciu. Zeman v prejave označil ruské rozhodnutie za iracionálne, také, ktoré spôsobí veľké škody samotnému ruskému štátu.

Ak sa jednotlivé strany konfliktu na Ukrajine vrátia za rokovací stôl, ruský prezident Vladimír Putin, ktorý má v konflikte výraznú vojenskú prevahu, bude chcieť podľa Hrabka chcieť rokovať z pozície silnejšieho. Sankcie demokratického sveta totiž podľa neho môžu mať efekt až v dlhodobejšom časovom horizonte, ale boje na Ukrajine prebiehajú v týchto hodinách a dňoch.



„Vnímam vyjadrenia ekonómov, aj Ivana Mikloša, ktorého rešpektujem, ktorý hovorí, že je mýtus, že sankcie nie sú účinné. Tvrdí, že zasahujú Rusko tak, ako majú. Ale ak sú celých osem rokov účinné, ako je možné, že Vladimír Putin prepadol Ukrajinu? Z tohto uhla pohľadu veľmi účinné neboli,“ poznamenal Hrabko.

Ruský prezident chcel podľa neho ukázať, že je silným hráčom svetovej politiky. Aké dlhodobé benefity Rusko z tejto agresie očakáva, je podľa Hrabka ťažké odhadnúť. „Neviem, aké sú záujmy Vladimíra Putina, možno to celkom presne nevie ani on a vie iba tie krátkodobé,“ konštatoval Hrabko.

Sankcie proti Rusku budú mať podľa Hrabka negatívny dopad na celý európsky kontinent, vrátane Slovenskej republiky. „Už roky – rokúce sa verbálne odstrihujeme od energetickej závislosti na Rusku, ale iba verbálne. Ale tie plány podľa mňa existujú niekde v zásuvkách politikov,“ povedal s tým, že aktuálne bude nevyhnutné začať tieto plány reálne napĺňať.

Na margo migračného problému Hrabko povedal, že je veľmi ťažké odhadnúť, nakoľko je na jeho riešenie Slovensko reálne pripravené. „Myslím si, že by sme Ukrajincom, ktorí budú utekať, mali ponúknuť to, čo ponúknuť môžeme. Otázne je, či budú chcieť ostať v susedstve krajiny, z ktorej boli vlastne násilne vyhnaní. Našou ľudskou povinnosťou je umožniť im, aby sa tu cítili konformne. Ale či sme na to pripravení, neviem,“ uzavrel Hrabko.