Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Napätie v koalícii už je za čiarou

Foto: Tablet.TV

Víkendové antigénové testovanie v Trenčíne je vynikajúca iniciatíva primátora Richarda Rybníčka, povedal v TASR TV publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 18. Decembra (Teraz.sk) – Napätie vo vládnej koalícii podľa publicistu Juraja Hrabka prekročilo hranice obvyklých rozporov, ktoré vznikajú medzi partnermi počas vládnutia a dopláca na to najmä strana premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). „V tejto chvíli je jeho pokles preferencií odrazom sporov a hádok s SaS,“ povedal Hrabko v diskusii na TASR TV.

Podľa posledného prieskumu agentúry Focus je najsilnejšou vládnou stranou SaS s podporou 15,8 percenta, hnutie OĽaNO dosiahlo iba 11 percent a aj hnutie Sme rodina Borisa Kollára kleslo, má podporu 5,4 percenta respondentov. „Pokles hnutia Sme rodina je daný najmä, nie iba, ale najmä tým, že Boris Kollár, vzhľadom na svoju nehodu, nevystupuje na verejnosti,“ odhaduje Hrabko. „Keď vyzdravie a bude opäť naplno fungovať, predpokladám, že preferencie Sme rodina opäť stúpnu,“ dodal Hrabko.



Horšie je na tom podľa neho strana predsedu vlády. „Povedal by som to tak, že OĽaNO zažíva nezastaviteľný pád. Vidíme to už od volieb, neustále klesá a podľa mňa bude klesať ďalej,“ povedal Hrabko, podľa ktorého by nebolo prekvapivé, ak by sa premiér napokon rozhodol spory s SaS vyriešiť radikálne. „Možností má na stole viac,“ naznačil Hrabko, podľa ktorého sa nedajú vylúčiť zmeny na vládnej úrovni alebo na úrovni celej vládnej koalície.


Pandémia koronavírusu


Vzhľadom na alarmujúci vývoj pandémie sú podľa Hrabka prijaté opatrenia na zníženie mobility obyvateľstva počas sviatkov príliš mäkké. „Podľa môjho názoru opatrenia nie sú veľmi sprísnené. Samozrejme, dotkne sa to obchodníkov a služieb, ktoré budú musieť byť zatvorené. Ale mobilita, ktorá patrí k dôležitým faktorom šírenia vírusu, nie je výrazne obmedzená,“ tvrdí publicista.

Na jar, počas prvej vlny, bola podľa neho mobilita obmedzená výraznejšie a aj občania mali vyššiu ochotu dodržiavať prijaté opatrenia. „Na jar bolo vidieť len veľmi málo ľudí bez rúšok, obchody boli pozatvárané, v nedeľu nefungovali vôbec. Bola úplne iná situácia,“ povedal.

Za krok správnym smerom Hrabko označil prijatie vládneho COVID automatu, Alert systému pre monitorovanie vývoja pandémie a prijímanie opatrení. Systém vytvoril v tejto oblasti predvídateľnejšie prostredie, otázkou však podľa Hrabka ostáva, ako bude fungovať v praxi. „Vždy je dobré, keď máte nastavené pravidlá. Otázne vždy je, či sú konkrétne opatrenia rešpektované a dodržiavané. Lebo papier znesie všetko,“ upozornil.

Iniciatívu primátora Trenčína Richarda Rybníčka, ktorý sa rozhodol cez víkend realizovať vo svojom meste dobrovoľné testovanie antigénovými testami, považuje Hrabko za vynikajúcu napriek tomu, že na dobrovoľné testovanie pravdepodobne príde iba menšia časť obyvateľov Trenčína.

„Význam má, keď zachytíte čo i len jedného pozitívneho. Toto je vynikajúca iniciatíva pána primátora. On iba ponúka možnosť, je na ľuďoch, či prídu. Ale vidíme, že ľudia sa už dnes chodia dobrovoľne testovať,“ poznamenal Hrabko.

„Aj keby bol úplný zákaz vychádzania z domu, cesta na testovanie a späť je povolená výnimkou,“ odpovedal na otázku, či sa testovanie bude dať realizovať v čase lockdownu.


Obvinenie Petra Žigu a kandidatúra Daniela Lipšica


Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzniesol obvinenie voči exministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi (HLAS-SD) za prečin podplácania. . „Vyšetrovatelia vedia viac ako my, inak by to obvinenie nevznášali. Uvidíme, kam vyšetrovanie dospeje, pán Žiga bude určite vypovedať,“ reagoval Hrabko s tým, že samotné obvinenie poslanca ešte neznamená, že bude aj obžalovaný a následne odsúdený.

Advokát a exminister spravodlivosti a vnútra Daniel Lipšic potvrdil, že bude kandidovať na post špeciálneho prokurátora. Lipšic, ako bývalý koaličný partner Igora Matoviča aj Richarda Sulíka, má podľa Hrabka šancu získať v parlamente dostatočnú podporu. Upozornil, že v tomto prípade rozhoduje iba parlament a tentokrát nie je potrebný súhlas prezidentky Zuzany Čaputovej.

„Neviem, či by bol pán Lipšic dobrý špeciálny prokurátor, také niečo ukáže až čas. To isté platí pre funkciu generálneho prokurátora a pána Žilinku. Mnoho ľudí si myslelo, že pán Trnka bude dobrý generálny prokurátor. A napokon sa z neho vykľulo to, čo sa vykľulo,“ uzavrel Hrabko.