Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

HRABKO: Napätie vo vláde sa udržiava pod pokrievkou, dlho to nevydrží

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Spor medzi lídrami OĽaNO a SaS podľa posledného prieskumu agentúry Focus z prelomu marca a apríla obe strany preferenčne poškodil, upozornil Juraj Hrabko v TASR TV.

Bratislava 16. apríla (Teraz.sk) – Hoci je jednou z kľúčových úloh novej vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) upokojenie a stabilizácia politickej situácie, podľa publicistu Juraja Hrabka sa skôr dajú očakávať nové konflikty. „Bol by som rád, keby to bola stabilizujúca vláda, ale zároveň si nemyslím, že to tak bude. Je iba otázkou času, kedy vyplávajú na povrch nové problémy,“ povedal v diskusii na TASR TV Hrabko.

Dodal, že je do veľkej miery práve na premiérovi, či ich dokáže riešiť. „Udržiava sa to pod pokrievkou, ale vidíme, ako vystupuje Igor Matovič s dovolením nového premiéra a vidíme ako Richard Sulík zatína zuby. Ale to raz prestane,“ odhadol publicista.

Zároveň upozornil, že spor medzi lídrami OĽaNO a SaS podľa posledného prieskumu agentúry Focus z prelomu marca a apríla obe strany preferenčne poškodil. S vysokým náskokom v ňom vedie Hlas-SD, SaS na druhom mieste rebríčka už takmer dobehol tretí Smer-SD a OĽaNO skočilo až štvrté. „Som ďaleko od toho, aby som z akéhokoľvek prieskumu, aj tohto, vyvodzoval ďalekosiahle následky. Do volieb je ešte ďaleko a určite nedopadnú tak, ako by dopadli dnes. Ale zrejme sa na výsledkoch prieskumu odrazila kríza vo vládnej koalícii,“ povedal Hrabko.

Z vládnych strán sa viditeľne posilnilo iba hnutie Sme rodina. „Nebolo to zapríčinené len tým, že Boris Kollár už vyzdravel a chopil sa svojho remesla, svojich sľubov, čo mu ide naozaj dobre, ale aj tým, že nebol priamym aktérom tohto sporu,“ poznamenal Hrabko.

V prieskume dominoval Hlas-SD, ktorý sa podľa Hrabka snaží robiť populárnu politiku. „Nič nerobí a nič nepokazí. Peter Pellegrini vystupuje slušne, nie je vulgárny a dokáže vychádzať s médiami. A oplatí sa mu to,“ tvrdí Hrabko. Dodáva, že hlavnou politickou témou Hlasu-SD, ale aj Smeru-SD a Slovenskej národnej strany je podľa neho referendum.



V prieskume Focusu päťpercentnú hranicu pre vstup do parlamentu popri Progresívnom Slovensku prekročilo aj KDH a dotiahla sa na ňu nová národnostná strana Aliancia. „Treba počkať, či sa tento trend potvrdí. Ale potenciál troch strán, ktoré sú v Aliancii združené, je podľa mňa až desať percent,“ povedal Hrabko.

Šancu na návrat do parlamentu má podľa neho aj KDH, ktoré je, podobne ako Aliancia, silné v regionálnej politike.

Na margo aktuálneho uvoľňovania pandemických opatrení Hrabko povedal, že namieste je stále opatrnosť. „Uvoľňovať sa musí, ak sa nebude, ľudia si poradia aj sami bez ohľadu na opatrenia. Ale opatrne a veľmi by som sa nespoliehal na opatrenie, ktoré priam vytŕča z oznámených uvoľnení a to je, že kam sa pohnete, budete potrebovať test,“ upozornil Hrabko.

„Antigénové testy nie sú kvalitné, nie sú stopercentné a dávajú falošnú nádej. My sa na ne spoliehame, ale nie je pravda, že kto má negatívny antigénový test, nemôže vírus prenášať,“ konštatoval Hrabko.