Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Nesmiete do kina? Zistíte to podľa toho, že vás tam nepustia

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Ak prezidentka nedá obrannú zmluvu s USA na posúdenie ÚS SR, parlament sa k nej zrejme postaví stranícky a väčšina odsúhlasí ratifikáciu, povedal v TASR TV J. Hrabko. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 14. januára (Teraz.sk) – Komplikovanosť a časté zmeny pandemických pravidiel spôsobujú problémy s ich správnym chápaním nie len u bežných občanov, ale najmä v radoch podnikateľov a organizátorov hromadných podujatí, ktoré majú podľa týchto pravidiel prebiehať. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Pre reálny život sú podľa neho najdôležitejšie vyhlášky hlavného hygienika, ktoré sú však písané komplikovaným jazykom a niekedy aj s vecnými chybami. „Bežného človeka to až tak trápiť nemusí – to, že nemáte nárok ísť do kina zistíte podľa toho, že vás tam nepustia. Väčší problém majú podnikatelia a organizátori hromadných podujatí, ktorí si musia vyhlášky presne naštudovať, aby vedeli, čo môžu a čo nemôžu,“ povedal Hrabko.



Dnešné pravidlá podľa neho platia od stredy 12. januára na základe vyhlášky hlavného hygienika a ďalšie by na základe uznesenia vlády mali začať platiť od stredy 19. januára. „A dovtedy musí na základe uznesenia vlády z tohto týždňa hlavný hygienik vydať nové vyhlášky,“ pripomenul Hrabko.

Novým kategóriám pre vstup na podujatia typu „OP plus“ sa podľa neho dá rozumieť aj tak, že vláda chce takýmto spôsobom najmä motivovať ľudí k očkovaniu.



Na druhej strane, akokoľvek sú tieto pravidlá komplikované a podnikateľom ani zďaleka nenahradia fungovanie v bežnom režime, sú podľa Hrabka predsa len lepšie ako lockdown. „Iná cesta, ako uvoľňovanie opatrení, asi v tejto chvíli ani nie je,“ konštatoval.

Súhlasí aj s tým, že sa Slovensko, napriek klesajúcim počtom pacientov v nemocniciach, nevrátilo k regionálnemu Covid automatu a opatrenia ostávajú celoštátne. „Ak by sme išli podľa farieb okresov, mohli by sme ich premaľovávať každé tri dni, keďže omikron už je tu. A všetky poznatky, ktoré o ňom máme, hovoria, že by to malo byť ako smršť, ktorá sa cez Slovensko preženie,“ povedal Hrabko.

Vláda SR v stredu (12.1.) odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA). Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou.

Podľa Hrabka nie je aktuálny politický spor ohľadom zmluvy len štandardnou opozično-koaličnou prestrelkou, ale odzrkadľuje aj nesúhlas časti spoločnosti so znením zmluvy.

S týmto nesúhlasom sa vládna koalícia podľa neho nevysporiadala formou celospoločenskej diskusie, ale zvolila mocenské riešenie. Podľa Hrabka si však najmä starší občania pamätajú napríklad obrovské enviromentálne škody spôsobené v minulosti prítomnosťou sovietskych vojsk. „Tie ich pripomienky neboli všetky zlé, ale vládna koalícia ich zmietla zo stola,“ povedal s tým, že problémom môže byť aj nevypovedateľnosť zmluvy po dobu desiatich rokov.

Hrabko zároveň upozornil, že ide o rámcovú zmluvu a o konkrétnych otázkach, vrátane toho, či na našom území budú alebo nebudú alokovaní americkí vojaci, sa bude rokovať až následne.

Na otázku, či očakáva súhlas s ratifikáciou zmluvy v parlamente, Hrabko odpovedal, že pokiaľ prezidentka Zuzana Čaputová nepošle zmluvu na posúdenie Ústavnému súdu SR, parlament bude zrejme hlasovať po straníckych líniách a dá sa očakávať podpora ratifikácii.

Súdna mapa neprejde parlamentom v rovnakej podobe, ako ju v stredu (12.1.) schválila vláda. Vyhlásila to poslankyňa Národnej rady (NR) SR zo strany Za ľudí Jana Žitňanská. „Ak si pani ministerka Kolíková nedokáže vyrokovať podporu vo vládnej koalícii, vrátane najsilnejšej strany OĽaNO, tak nová súdna mapa jednoducho nebude,“ reagoval Hrabko. Dodal, že sa zdá, akoby vláda posielala návrh do parlamentu nedorokovaný iba preto, že už „horia termíny“. Podľa Hrabka však existujú legislatívne spôsoby, ako návrh dostať na program schôdze aj neskôr, ale s jasným stanoviskom vládnej väčšiny.