Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

HRABKO: Nikomu septembrové voľby nevyhovujú tak, ako Smeru-SD

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Ak Peter Pellegrini nezvýši svoju politickú aktivitu, je len otázkou času, kedy Smer-SD v prieskumoch predbehne Hlas-SD, povedal v TASR TV Juraj Hrabko. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 16. marca (Teraz.sk) – Výzva Roberta Fica (Smer-SD) prezidentke Zuzane Čaputovej, aby vymenovala úradnícku vládu a podporila opozíciu v snahe presadiť skorší termín predčasných volieb, je politicky účelová. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Predseda Smeru-SD sa podľa neho snaží voličom pripomenúť, že jeho strana podporuje čo najskorší termín volieb a že za pretrvávanie dočasne poverenej vlády pri moci je zodpovedná hlava štátu. „Paradoxom je, že nikomu septembrové voľby nevyhovujú tak, ako Smeru. V septembri už ľudia môžu naozaj byť frustrovaní natoľko, že Smer podporia vo vyššej miere,“ povedal Hrabko.

Vláda je podľa neho z objektívnych dôvodov v komplikovanej situácii a ak počas troch rokov väčšinu voličov svojou politikou presvedčiť nedokázala, v čase straníckej rivality v priebehu volebnej kampane to dokáže zvrátiť už len ťažko. „Všetko bude padať na hlavu vlády, ale s tým dôvetkom, že je za to zodpovedná prezidentka, ktorá mohla vo vhodnom čase vládu vymeniť a postaviť úradnícku. Bolo zlé a horšie riešenie a pani prezidentka si vybrala to horšie,“ tvrdí Hrabko.



Na pozadí de facto už bežiacej kampane pred parlamentnými voľbami sa podľa neho už pripravujú aj kandidáti do budúcoročných volieb hlavy štátu. Prezidentka podľa neho bude musieť zvážiť svoje šance, ako aj možnosti potenciálnych súperov a potom sa rozhodnúť, či bude opätovne kandidovať. „Isté je, že to, čo sa deje dnes, sa odrazí aj vo voľbách hlavy štátu,“ upozornil Hrabko.



Aktivita Roberta Fica je podľa neho výzvou aj pre Hlas-SD, ktorý aktuálne vedie v prieskumoch preferencií politických strán. „Zdá sa, že je iba otázkou času, kedy Robert Fico predbehne Petra Pellegriniho, ak líder Hlasu-SD ostane taký pasívny, ako je,“ tvrdí.

Na margo hľadania spôsobu, ako darovať slovenské Mig-y Ukrajine Hrabko povedal, že asi najschodnejšie riešenie je naozaj to, keď zodpovednosť prevezme na seba rozhodnutím vláda. Ak si bude prezidentka alebo skupina poslancov myslieť, že takéto rozhodnutie je mimo rámca ústavy, môžu sa následne obrátiť s podnetom na ústavný súd. Vzhľadom na medializované informácie o vysokej kompenzácii, ktorú môže Slovenská republika za tento krok dostať je však podľa neho otázne, či máme naďalej hovoriť o darovaní lietadiel, alebo o obchode s nimi.

Na margo vymenovania nového štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva Michala Palkoviča, ktorý bude mať na starosti riadenie rezortu, Hrabko povedal, že bude mať pred sebou mimoriadne náročné úlohy. „Rezort zdravotníctva je obrovský a s obrovskými problémami. Vidíme, že ani Plán obnovy nepôjde podľa pôvodných predpokladov,“ povedal. Zodpovednosť za výsledky nového štátneho tajomníka podľa neho ponesie poverený člen vlády, ktorým je premiér Eduard Heger. „Je jeho zodpovednosťou, ako rozdelí právomoci a komu ich zverí,“ konštatoval Hrabko.

Návštevu českého prezidenta Petra Pavla na Slovensku hodnotí Hrabko zdvorilostnú a ako potvrdenie dlhoročnej tradície, ktorou prezidenti oboch štátov vyjadrujú nadštandardné vzťahy. „Dodržanie zvyku, že novozvolený český prezident ako prvú krajinu navštívi Slovensko a naopak, hlava štátu Slovenska navštívi ako prvú krajinu Českú republiku,“ konštatoval Hrabko.