Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Nikto nepochyboval, že ministerka Kolíková ostane vo funkcii

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Ak je vakcín AstraZeneca nedostatok, je logické prioritne ju použiť na druhé dávky, povedal v TASR TV publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 13. mája (Teraz.sk) – Skutočnosť, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) ostáva vo funkcii aj po pondelkovom (10.5.) parlamentnom hlasovaní o vyslovení nedôvery členovi vlády, nie je podľa publicistu Juraja Hrabka prekvapivá. „Ani poslanci z klubu OĽaNO si nemôžu dovoliť hlasovať za odchod člena vlastnej vlády a k tomu ešte na návrh Smeru-SD,“ konštatoval v stredu (12.5.) doobeda v diskusii na TASR TV.

„Opozícia nemôže robiť personálnu politiku vo vládnej koalícii. To sa stalo v slovenskej histórii iba raz, keď bol odvolaný minister zdravotníctva Viliam Soboňa a odvtedy sa to tak nerobí,“ dodal Hrabko.

Ak by ministerka cítila, že vo vládnej koalícii nemá podporu, mohla by podľa neho odísť sama, v krajnom prípade by mohol dať návrh na jej odvolanie premiér Eduard Heger (OĽaNO). „Tak sa to robí v slušných krajinách,“ povedal Hrabko.

Zároveň upozornil, že pri hlasovaní o vyslovovaní nedôvery členovi vlády je z technického hľadiska dôležité len to, či sa nájde najmenej 76 hlasov ZA odvolanie a ak ich nie je dosť, nie je podstatné, či ostatní poslanci vyslovene hlasovali PROTI, zdržali sa hlasovania, alebo sa ho nezúčastnili.

Zo straníckeho hľadiska má však podľa Hrabka význam aj skutočnosť, že OĽaNO, ktoré má voči ministerke výhrady, nezaujalo spoločný postoj. Približne polovica vládneho hnutia nebola na hlasovaní prítomná, dvaja poslanci OĽANO sa zdržali, jeden dokonca hlasoval ZA vyslovenie nedôvery a zvyšok klubu sa postavil proti. "Časť poslancov zotrvala pri svojom predsedovi Igorovi Matovičovi a časť bola skôr pri premiérovi Eduardovi Hegerovi. Tento stav v klube nie je trvalý, skôr „plávajúci“ a v čase sa bude meniť," odhadol Hrabko.

Za "víťaza" hlasovania však nikoho z najsilnejšieho vládneho hnutia nepovažuje„Z hlasovania vidíme, že klub jednotný nie je. Z toho nemôže mať radosť nikto okrem opozície. Tá radosť môže mať a jej prácou je skúšať ďalej túto nejednotnosť zväčšiť,“ poznamenal Hrabko.




Dobrou správou pre opozíciu sú podľa neho aj prestupy členov vládneho hnutia Za ľudí do konkurenčných strán, ako to vstupom do strany Spolu naposledy urobila bývalá poslankyňa Andrea Letanovská. „Čo sa týka samotnej strany Za ľudí, je to iba ďalšie potvrdenie toho, že odchádza do minulosti a že tento projekt Andreja Kisku bol veľkým omylom,“ tvrdí Hrabko.


Zmena v NAKA


Branislav Zurian končí vo funkcii riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Z postu a tiež z polície odchádza na vlastnú žiadosť. Nový riaditeľ NAKA sa bude hľadať cez riadne výberové konanie.

„Pán Zurian je odborníkom vo svojej oblasti. Dôvody jeho odchodu môžu byť rôzne, osobné, rodinné, alebo aj súvisiace s prácou,“ poznamenal Hrabko. Dodal, že možným dôvodom odchodu Zuriana môže byť aj neochota ustupovať tlakom, ktoré sú na prácu NAKA vyvíjané.

„Zatiaľ bude riadiť NAKA dočasne poverená osoba, ktorú vyberie pán policajný prezident Peter Kovařík. Myslím si, že činnosť tejto inštitúcie nebude ani odchodom jej hlavného funkcionára ohrozená,“ odhadol Hrabko.


Očkovanie


Slovensko pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca pre ľudí, ktorí ju majú dostať po prvý raz. „Vzhľadom na to, že ide o registrovanú vakcínu, tak by jej nič vážne nemalo byť,“ reagoval Hrabko.

„Hlavný dôvod je podľa mňa zrejme ten, že je nedostatok vakcín AstraZeneca. Preto je vhodné, v tých prípadoch, kedy nehrozí expirácia vakcín, odložiť zásoby na druhú dávku očkovania,“ dodal.

Krajiny Európskej únie majú vôľu a snahu zaviesť digitálne zelené preukazy, takzvané COVID pasy, už 15. júna. Uviedol to v utorok štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Martin Klus (SaS) po skončení rokovaní Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

„Nemyslím si, že to stihnú a ak to stihnú, bude to taký miš-maš, ktorý bude treba robiť za pochodu. Každá krajina má predsa právo určiť si, koho pustí na svoje územie a koho nie. Hovoríme najmä o dovolenkách v nasledujúcom období. Zavedenie spoločných COVID-pasov je projekt na dlhšiu dobu. A v istom zmysle slova by mohlo ísť o diskrimináciu, keďže očkovanie nie je povinné, ale dobrovoľné,“ uzavrel Hrabko.