Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

HRABKO: OĽANO od SaS žiada podpis bianko šeku

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Prezidentka nemá určený žiadny termín, dokedy musí prijať demisiu ministra hospodárstva, povedal v TASR TV Juraj Hrabko.

Bratislava 3. septembra (Teraz.sk) – Prijatie desiatich požiadaviek, ktoré OĽANO predložilo SaS ako podmienku pre podanie demisie svojho predsedu Igora Matoviča z postu ministra financií, by sa rovnalo podpisu bianko šeku. V diskusii TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Viaceré legislatívne normy, ktoré by sa v takomto prípade SaS zaviazala v parlamente podporiť, podľa Hrabka ešte nemajú vypracované definitívne znenie. „Diabol sa skrýva v konkrétnom znení tých návrhov zákonov, o ktorých ani Igor Matovič dnes nevie, ako budú vyzerať,“ upozornil Hrabko.

Napriek tomu neočakáva, že by minister financií odstúpil a rokovanie o týchto bodoch odložil na neskôr. „Ako ja poznám Igora Matoviča, jeho cieľom nie je odísť z vlády, ale ponížiť a vybabrať s SaS. Môže prísť ešte s nejakou ďalšou fintou, to nevylučujem, ale nepredpokladám už ani to. Postavil tých desať podmienok a za tými si stojí,“ odhaduje Hrabko.



Už to, že SaS nesplnila verejný prísľub a v avizovanom termíne podal demisiu iba jeden jej minister, považuje Hrabko za čiastočný úspech lídra OĽANO. „Hrá sa s SaS ako mačka s myšou. To nie je chyba Igora Matoviča, ale SaS a Richarda Sulíka, že opakovane na túto hru pristupujú,“ povedal Hrabko.



Osobne očakáva v pondelok 5. septembra demisie zvyšných ministrov za SaS a stratu stabilnej väčšinovej parlamentnej podpory politiky zvyšku vládnej koalície. „Obnova štvorkoalície môže byť snom, ale naozaj iba snom. Richard Sulík a SaS padli do pasce a prehrávajú tento boj,“ tvrdí Hrabko.

V konečnom dôsledku podľa neho môže SaS ešte zo svojho postupu politicky profitovať, ale iba za podmienky, že dokáže obhájiť pred svojimi voličmi rozbitie pôvodnej vládnej štvorkoalície. „SaS prehrala bitku, nie ešte vojnu. Všetko ostatné sa ukáže podľa toho, komu prischne nálepka Čierneho Petra,“ povedal.

Zatiaľ sa podľa neho vo faktickej rovine situácia zmenila iba v tom, že jeden člen vlády už demisiu prezidentke odovzdal. „Záleží od pani prezidentky, či a kedy túto demisiu prijme. Nemá určený žiadny termín, dokedy sa musí rozhodnúť,“ upozornil Hrabko.

Ak podajú demisie aj zvyšní traja ministri za SaS, bude opäť na hlave štátu či a v akom termíne demisie prijme. Líder OĽANO Igor Matovič už avizoval, že by si vedel predstaviť napríklad pokračovanie Ivana Korčoka (nom. SaS) na poste ministra zahraničných vecí.

„Každý je nahraditeľný, aj pán minister Korčok. Sú náznaky, že mieni opustiť diplomatickú kariéru a vstúpiť do politiky. Podľa môjho názoru je to škoda. Osobne očakávam, že pán Korčok demisiu podá a pôjde sa ďalej,“ konštatoval Hrabko.

Ak sa vláda dostane do menšinového postavenia, zvýši sa poľa neho význam parlamentných dohôd robených ad hoc pri každom jednotlivom hlasovaní. „Aj preto Boris Kollár nie je z politického vývoja nadšený, lebo tú väčšinu v parlamente bude zrejme zaisťovať on. Niekedy sa to podarí, inokedy nie,“ uzavrel Hrabko.


Otázka pre Juraja Hrabka
Vo veku 91 rokov zomrel v utorok v Moskve bývalý prezident ZSSR Michail Sergejevič Gorbačov. Aká bola podľa vás najväčšia politická úloha Michaila Gorbačova?

-Zmenil svetovú politiku. Prišlo k zásadnému obratu práve preto, že to bol Michail Gorbačov. Nebyť jeho, možno by nebolo ani 17. novembra. Nepadol by berlínsky múr. A možno by sme ďalej pokračovali pod nadvládou sovietskeho impéria. Zaslúžil sa o to, že sa sloboda rozšírila na územie celej Európy, aj na naše územie.-