Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Porazený kandidát v USA možno po prvý raz neuzná prehru

Foto: Tablet.TV

Bez mobilu Mariana Kočnera by sme dnes boli niekde inde, povedal na margo akcií NAKA v diskusii na TASR TV Juraj Hrabko.

Bratislava 6. novembra (Teraz.sk) – Napätie po voľbách amerického prezidenta sa podľa publicistu Juraja Hrabka doteraz vždy končilo uznaním prehry zo strany porazeného kandidáta, nie je však isté, že k tomu dôjde aj v aktuálnom prípade. „Hrozí tam podľa mňa kríza demokracie. To sú tristné situácie. Donald Trump sa vyhlási za víťaza a jedným dychom naznačí, že voľby sú podvod,“ povedal Hrabko v diskusii na TASR TV.

Pripomenul, že k prepočítavaniu hlasov a súdnym zásahom do tohto procesu došlo už v prípade súboja Georgea Busha s Alom Gorom. Gore si však napokon prehru priznal. „Samozrejme, napadnutie výsledkov volieb zákony USA umožňujú a je to v poriadku. V poriadku nie je vyvolávanie vášní. Veď v hlavnom meste USA sa zabedňujú obchody, akoby sa blížil hurikán. Je to kríza demokracie, uvidíme, ako si s ňou Spojené štáty poriadia, doteraz si dokázali poradiť vždy,“ povedal.



Podľa Hrabka je už dnes zrejmé, že americké voľby prinesú viacero prvenstiev. Bez ohľadu na to, či ich vyhrá 74- ročný republikánsky kandidát Donald Trump, alebo už takmer 78- ročný kandidát Demokratickej strany Joe Biden, budú mať USA najstaršieho prezidenta v histórii a rekordná bola aj voličská účasť.


Útok vo Viedni


Na margo teroristického útoku z 2. novembra vo Viedni, pri ktorom 22-ročný Kujtim Fejzulai, ktorý mal rakúske aj severomacedónske občianstvo, zavraždil štyroch ľudí, Hrabko povedal, že mohlo ísť o tzv. „osamelého vlka“. Teda jednotlivca, ktorého Islamský štát radikalizoval cez internet a sociálne siete. Takýmto útokom je podľa neho mimoriadne ťažké predísť.

„Prečo Viedeň? Možno by sme si mohli položiť aj druhú otázku, prečo nie Viedeň. Obzvlášť, ak sa tam našiel človek, ktorý bol ochotný to robiť,“ poznamenal Hrabko. „Podľa verejne známych správ Slovensko varovalo rakúsku stranu, že sa niekto pokúša nakúpiť na Slovensku veľké množstvo streliva. Zrejme tam tomu nikto nevenoval takú pozornosť, akú mal. Ale po bitke je každý generál,“ povedal Hrabko na margo medializovaných informácií, podľa ktorých sa páchateľ v minulosti neúspešne pokúšal zakúpiť na Slovensku strelivo.

Aj vzhľadom na to, že páchateľ je podľa medializovaných informácií rodený Rakúšan, je podľa Hrabka nenáležité spájať útok s témou migrácie, ako to urobil predseda Smeru-SD Robert Fico. „Odsúdiť to musí každý normálny človek. A spájať to s migračnou otázkou podľa môjho názoru nie je správne. Ale podľa mňa tým vyjadrením veľa vody nenamútil,“ povedal Hrabko.


Kauzy sudcov


Podnikateľ a konkurzný advokát Zoroslav K., bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Jarmila U. a expodpredseda Okresného súdu Bratislava III David L. budú stíhaní väzobne. Rozhodol o tom 31. októbra sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

Podľa Hrabka zrejme nejde len o podozrenia z trestných činov jednotlivcov, vyšetrovať bude potrebné aj prepojenia jednotlivých osôb a činov. „Samozrejme, treba počkať na definitívne odsúdenie, lebo ani toto zadržanie alebo uvalenie väzby ešte neznamená, že sú podľa práva vinní. Ale neviem si predstaviť, že by sudca uvalil väzbu na svojho bývalého kolegu bez toho, že by k tomu mal relevantný dôvod,“ povedal.

Na otázku, či podľa neho nástup súčasnej vlády akceleroval riešenie tohto typu káuz, Hrabko odpovedal, že to je hypotetická otázka. „Veci sa dali do pohybu už za bývalej vlády. Akcia sa rozbehla po výmene policajného prezidenta. Bola to vražda Jána Kuciaka, ktorá nabudila spoločnosť,“ pripomenul.

„Bez mobilu Mariana Kočnera by sme dnes boli niekde inde. Je to iba môj názor, ale ten mobil ukázal veľa. A to, čo ukazuje tento mobil, by musela riešiť aj predchádzajúca vláda. Či tak isto, alebo inak, či rýchlejšie alebo pomalšie, to neviem. Ale posledná kvapka je vždy posledná a tu k nej došlo krátko pred zmenou vlády,“ dodal.


Boj s epidémiou


Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje testovanie na hraniciach aj cielené testovanie v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb, veľkých podnikoch a kritickej infraštruktúre.

Víta tiež možnosť bezplatného testovania v okresných mestách. Pozitívne vníma aj to, že druhé kolo testovania sa uskutoční iba v najzasiahnutejších okresoch. Uviedla to po utorkovom (3. 11.) stretnutí s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO).

„Pani prezidentka svojim vystúpením nikomu neublížila, ale nepovedala ani nič nové. To, čo povedala, hovoria odborníci už dávno,“ reagoval Hrabko.

Osobne nepovažuje celoplošné testovanie antigénovými testami za efektívny spôsob boja s epidémiou koronavírusu, cielené využívanie týchto testov však podľa neho zmysel má. „Samozrejme, že to pomôže. Lokálne, regionálne testovanie tam, kde čísla podľa PCR testov letia hore, má zmysel," povedal. "Vieme, čo pomáha v zápase s koronavírusom, ukázalo sa to počas jarnej vlny,“ dodal Hrabko.

Možnosť bezplatne sa pretestovať antigénovým testom, akú vláda pripravuje v okresných mestách, môže byť podľa Hrabka prínosom, ale bude mať aj svoje náklady. „Nič nie je zadarmo. Ani vlaky pre dôchodcov, ani obedy pre školákov, ani testovanie. Aj to bude musieť niekto zaplatiť,“ pripomenul Hrabko.