Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Poslanci si až neskôr uvedomili, čo urobili povalením vlády

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Kľúče od miešačky ohľadom budúcej vlády drží pani prezidentka, povedal v TASR TV Juraj Hrabko (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 23. decembra (Teraz.sk) – Dohoda o podpore štátneho rozpočtu ukazuje, že si poslanci začali uvedomovať dôsledky vyslovenia nedôvery vláde Eduarda Hegera. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Hoci podľa pôvodného plánu sa o rozpočte malo hlasovať až januári, parlament ho schválil už v decembri. „Je to uhol pohľadu. Doteraz sa o štátnom rozpočte tak neskoro ešte nerozhodovalo,“ upozornil Hrabko. „Samozrejme, stranícke problémy, ktoré si straníci vyrobili, zapríčinili to, že sa uvažovalo aj o odsunutí na január a začiatok roka s rozpočtovým provizóriom. Potom politici dostali rozum a dokázali sa dohodnúť,“ dodal.

K ústupkom podľa neho pristúpila tak SaS, ako aj zvyšok bývalej vládnej koalície. „Dokázali dohodu pretaviť aj do hlasovania. Aký kvalitný je rozpočet, to sa ešte uvidí. Ale dobrá správa je, že je rozpočet schválený. Chyby alebo nedorozumenia sa dajú napraviť aj počas budúceho roka,“ poznamenal Hrabko.



Čo sa týka vlády, „kľúče od miešačky“ podľa neho drží prezidentka Zuzana Čaputová. „Platí, že to, ako bude, rozhodne pani prezidentka. Rozhoduje o tom, kto bude vládnuť. Nerozhoduje o situácii v parlamente,“ upozornil. Parlament by však podľa neho mohol prevziať iniciatívu iba zmenou ústavy.

„Politické strany, by si mali premyslieť čo ďalej, keď už si dokázali povaliť vládu. Evidentne to doteraz premyslené nemali. Ukazuje sa, že ešte sú schopné nájsť nejakú dohodu, to ukázal príklad so štátnym rozpočtom. Strany by sa mali prebrať z oplašenia a začať uvažovať politicky,“ naznačil Hrabko.

Kľúčová polika sa však podľa neho aktuálne „pečie“ v prezidentkom paláci. „Uvidíme, akú stratégiu zaujme pani prezidentka. Niečo už naznačila, niečo sa dozvieme z novoročného príhovoru,“ uzavrel Hrabko.

Otázka pre Juraja Hrabka
Vo veku 62 rokov v utorok zomrel profesor, lekár a odborník na tropickú medicínu a infektológiu Vladimír Krčméry. Ako si na neho spomínate?

-Bol, ľudovo povedané, dobrák od kosti. Mimoriadne obetavý človek. Bol prístupný aj iným názorom, než bol ten jeho vlastný. Mal, samozrejme, svoje, muchy, kto ich nemá. Podľa mňa patril k tým ľuďom, ktorí dokážu urobiť svet lepším. Je ho škoda.-