Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Publicistika

HRABKO: Predvídavá vláda by ešte opatrenia neuvoľňovala

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Vianočné sviatky sú každý rok spojené s príchodom a príletom množstva ľudí zo zahraničia, povedal v TASR TV publicista Juraj Hrabko. (správa, PODCAST a VIDEO)

Bratislava 22. decembra (Teraz.sk) – Hoci počty pacientov v nemocniciach, aj denné prírastky nakazených s ochorením covid-19 aktuálne klesajú, predvídavá vláda by sa, aj po skúsenostiach z minulého roka, s uvoľňovaním opatrení neponáhľala. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Áno, čísla idú zatiaľ dole, ale už vidíme za obzorom, že tam už rastú s inou mutáciou vírusu a nie je dôvod predpokladať, že sa Slovensku vyhne,“ povedal na margo mimoriadne nákazlivého variantu omikron, ktorý je už dnes v niektorých európskych krajinách dominantný.

„Vianočné sviatky sú každý rok spojené s príchodom a príletom množstva ľudí zo zahraničia. Povedzme z Veľkej Británie, kde už omikron zúri plnou silou. Pokladal by som za nebezpečné uvoľňovať opatrenia, naopak, sprísnil by som ich po vzore Rakúska, kde už testujú aj ľudí očkovaných dvomi dávkami,“ povedal Hrabko.

Možnosť povinného očkovania nepovažuje za aktuálnu, aj keď ju politici začínajú otvárať. „S hodnotením treba počkať, kým bude na stole konkrétna forma povinného očkovania. Koho by sa týkala, ako by sa odškodňovalo. Nie je to také jednoduché, ako sa dnes verejnosti predkladá,“ povedal.



Názor ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), podľa ktorého má vláda rýchlo a flexibilne reagovať na vývoj pandémie, keď čísla klesajú opatrenia uvoľňovať a pri ich náraste sprísňovať, považuje Hrabko za legitímny, ale nesúhlasí s ním.



Vláda podľa neho nereaguje na vývoj pandémie rýchlo a flexibilne, ale často skôr chaoticky. „Za rýchlosť konania nepokladám, ak vláda schváli uznesenie, ktoré začne platiť hneď na druhý deň a nikto sa na to nestihne pripraviť. To sa týka aj vyhlášok hlavného hygienika,“ poznamenal Hrabko.


Koalícia, reformy a zmena ústavy


Na margo výzvy prezidentky Zuzany Čaputovej na silnejšie politické líderstvo Hrabko poznamenal, že je to jednoducho jej pohľad na situáciu. „Vieme, že problémov nie je málo a že tu chýba politický líder, ktorý by dokázal primerane reagovať,“ reagoval Hrabko.

Pripomenul, že popri pandémii koalícia neustále rieši aj vnútorné problémy. „Veď tu máme vládnu koalíciu s ústavnou väčšinou poslancov. A dnes je pomaly ohňostroj, keď sa vôbec v parlamente schváli obyčajný zákon,“ konštatoval.

Schválenie legislatívy k zdravotníckej reforme a reforme národných parkov bez hlasov hnutia Sme rodina bolo podľa neho úspešné len za cenu prijatia veľkého množstva pozmeňovacích návrhov. „Stavil by som sa, že dnes nikto poriadne nevie, ako boli zákony schválené a tobôž, čo to prinesie v budúcnosti,“ poznamenal Hrabko. Schválenie legislatívy je podľa neho pri akejkoľvek reforme iba prvý krok. „Možno sa ukáže, keď sa budú mať reformy realizovať, že sa realizovať nebudú, alebo len čiastočne,“ povedal.

Na vyhlásenie lídra Sme rodina Borisa Kollára, ktorý chce organizovať okrúhly stôl k zmene ústavy tak, aby umožňovala skrátenie volebného obdobia parlamentu referendom alebo ústavným zákonom, Hrabko reagoval, že je to populárna téma, na ktorej sa dajú získavať preferencie. Rozhodnutie Ústavného súdu SR, podľa ktorého to dnes ústava neumožňuje, považuje Hrabko za veľmi nešťastné a bude mať podľa neho ďalekosiahle následky.

Ak totiž voliči vnímajú situáciu ako vážnu, ale nemajú legálny spôsob ako zmeniť svoje rozhodnutie z parlamentných volieb, môže sa ich nespokojnosť ventilovať v uliciach. Politikom akejkoľvek vládnej koalície však bude podľa Hrabka stav neodvolateľnosti v priebehu volebného obdobia vyhovovať a nebudú ho chcieť meniť. „Nemyslím si, že politici toto dobrovoľne urobia, hoci sľubovať to budú. A niet tej sily, ktorá by ich k tomu prinútila,“ konštatoval Hrabko.