Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Premiér Heger nemá dôvod žiadať parlament o vyslovenie dôvery

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Pokiaľ neustúpi Igor Matovič alebo SaS, pričom jeden z nich prehrať musí, tak neexistuje možnosť na dohodu, povedal v TASR TV Juraj Hrabko. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 25. augusta (Teraz.sk) – Opozičný Hlas-SD trvá na tom, aby premiér Eduard Heger (OĽANO) predstúpil pred parlament a požiadal o vyslovenie dôvery vládnemu kabinetu, ale predseda vlády nemá žiadny relevantný dôvod na to, aby to urobil. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Hegerova vláda podľa neho dôveru parlamentu v minulosti získala a stále ju má. Ak by opozícia chcela, aby Národná rada (NR) SR vyslovila vláde nedôveru, musela by na to získať podporu nadpolovičnej väčšiny poslancov. Ak by sa však premiér nechal vyprovokovať a požiadal parlament o vyslovenie dôvery, musel by nadpolovičnú podporu hľadať on. „Taký naivný nie je. Hlas môže žiadať, čo chce. Je to mimoparlamentná strana. Ak nazbierajú v parlamente 30 hlasov, môžu podať návrh na vyslovenie nedôvery,“ konštatuje Hrabko.



Na margo koaličných rokovaní Hrabko povedal, že SaS zmeny v koaličnej zmluve žiadala, ale žiadne nepredložila, premiér zmeny nežiadal, ale ich návrh predložil. Podľa Hrabka však ponuka predsedu vlády situáciu nijako nerieši. „Ultimatívna požiadavka SaS nie je splnená. Teraz nehovorím o jej kvalite, jednoducho leží na stole. A ostatné tri koaličné strany sa môžu zhodnúť na čomkoľvek, toto sa už nedá zmeniť,“ konštatoval.



Malá šanca na záchranu štvorkoalície podľa neho stále existuje, ale iba za cenu politickej prehry jedného z dvoch aktérov sporu, teda SaS alebo OĽANO. „Pokiaľ neustúpi Igor Matovič alebo SaS, pričom jeden z nich prehrať musí, tak neexistuje možnosť na dohodu,“ zhrnul Hrabko.

Osobne neočakáva, že by minister financií akceptoval požiadavku menšieho koaličného partnera a odišiel z vlády. „Eduard Heger postavil na pódium už aj Jána Budaja, čo má byť isté posolstvo. Pre mňa je to indícia, že Igor Matovič neustúpi,“ naznačil Hrabko. Na margo konštatovania ministra životného prostredia, že predčasné voľby zatiaľ vždy priniesli na Slovensku politickú zmenu, Hrabko konštatoval, že je to evidentný fakt. „Povedal pravdu, ale nie celú. Predčasné voľby doteraz vždy priniesli zmenu, lebo si ju voliči želali. Ak by vláda dovtedy vládla dobre, zrejme by ju voliči pri moci ponechali,“ povedal s tým, že predčasné voľby sú normálny politický nástroj na riešenie patových situácií.

Aktuálna vláda podľa Hrabka vstupovala do volebného obdobia s mimoriadne vysokou dôverou voličov, väčšinu tohto politického potenciálu však stratila už v priebehu prvej polovice volebného obdobia. Aj preto za najpravdepodobnejší variant vývoja pokladá Hrabko odchod ministrov za SaS z vlády. „Už keď SaS vypovedala koaličnú zmluvu, sme hovorili o tom, že všetko, čo bude nasledovať, bude iba o interpretácii toho, komu ostane v rukách Čierny Peter,“ uzavrel Hrabko.