Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

HRABKO: Premiér Ódor hľadá konsenzus kvôli kontinuite v budúcnosti

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Ak si bude každý plniť povinnosti tak, ako má, tak sa v tejto chvíli falšovania volieb neobávam, povedal v TASR TV Juraj Hrabko (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 3. júna (Teraz.sk) – Premiér Ódor na vládnutie nepotrebuje nevyhnutne podporu politických strán zastúpených v parlamente. Na stretnutiach s politickými lídrami však hľadá konsenzus na politických krokoch, ktoré by mohli mať kontinuitu aj po parlamentných voľbách. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Úradnícka vláda vznikla na základe poverenia prezidentkou Zuzanou Čaputovou a vládnuť môže aj bez dôvery parlamentu. Ak ale nemajú byť rozhodnutia a kroky kabinetu Ľudovíta Ódora po voľbách negované novou vládou, podľa Hrabka je rozumné vopred ich konzultovať so stranami, ktoré majú šancu v budúcom parlamente byť.



„Premiér Ódor je zodpovedný nie len za programové vyhlásenie, ale aj za samotný chod krajiny. Preto pozval niektoré politické strany aj na stretnutie k Rázsochám a Plánu obnovy,“ konštatoval Hrabko. Za rovnako dôležitú tému považuje eurofondy a kroky, ktoré znížia stratu v dôsledku ich nedočerpania.



„Pán Ódor sa zodpovednosti nezbavuje, rozhodnúť bude musieť on, ale je správne, že takéto veci konzultuje. Aby kontinuita krokov terajšej úradníckej vlády a potom novej vlády, ostala zachovaná,“ povedal Hrabko.

Na margo garancií férových a spravodlivých volieb Hrabko povedal, že právna úprava dnes umožňuje politickým stranám nominovať svojich členov do volebných komisií, fotiť si jednotlivé zápisnice a vytvárať tak účinnú krížovú kontrolu. „Ak si bude každý plniť povinnosti tak, ako má, tak sa v tejto chvíli falšovania volieb neobávam,“ povedal.

Na margo spojenia strany Modrí-ES Mikuláša Dzurindu s Mostom-Híd 2023 Hrabko povedal, že obidva subjekty zvýšili svoje šance. „Nakoniec, čo mal Most – Híd urobiť, keď sa rozhodol odísť z Aliancie? Samostatne by nemal šancu, rovnako samostatne by nemal šancu ani Mikuláš Dzurinda,“ konštatoval Hrabko s tým, že strany majú stále priestor rokovať aj o spolupráci s ďalšími politickými subjektami.

Konferencia Globsec za účasti viacerých hláv štátov podľa Hrabka priniesla Bratislave množstvo publicity vo významných svetových médiách. Veľký politický význam má podľa neho aj stretnite slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. „Pri takýchto stretnutiach zvyčajne ide o dve veci, jedny sú verejne prezentované a druhé, dôležitejšie, verejnosť nevidí, to sú rokovania v zákulisí. Aj tie sú veľmi potrebné,“ konštatoval Hrabko.