Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

HRABKO: Prezidentka by mala využiť svoju právomoc ohľadom referenda

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Ak by bolo referendum platné a úspešné s tým, že voľby sa majú konať do 90 dní, má sa to vyhlásiť ako zákon, uviedol Hrabko pre TASR TV.

Bratislava 9. mája (Teraz.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová by mala využiť svoju kompetenciu a obrátiť sa ohľadom referendovej otázky na Ústavný súd (ÚS) SR. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Rozhodnutie by bolo, či predmet referenda je v súlade s ústavou, alebo nie,“ dodal. Ak je však referendová otázka v súlade s ústavou, podľa Hrabka by výsledok hlasovania občanov už nemal podliehať dodatočnému schvaľovaniu v parlamente.

„Ak by bolo referendum platné a úspešné s tým, že voľby sa majú konať do 90 dní, má sa to vyhlásiť ako zákon. A podpíše to predseda parlamentu,“ tvrdí Hrabko.




Juraj Šeliga (Za ľudí) končí vo funkcii podpredsedu Národnej rady SR a Jana Žitňanská (Za ľudí) končí ako šéfka parlamentného výboru pre sociálne veci. Funkcií sa vzdali po medializovaných informáciách o tom, že boli v čase zákazu vychádzania v kaviarni. Podľa Hrabka bolo vyvodenie zodpovednosti od oboch poslancov adekvátne. „Nie je to na Slovensku pravidlom,“ poznamenal.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozhodla vymenovať doterajšieho námestníka riaditeľa SIS Michala Aláča do funkcie riaditeľa tejto inštitúcie. „Jeho hlavnou úlohou bude napraviť reputáciu SIS,“ reagoval Hrabko. Pripomenul, že riaditeľ SIS v tejto chvíli nemá námestníkov, keďže NAKA obvinila z korupcie tak bývalého riaditeľa, ako aj námestníka SIS.