Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Príklad z Myjavy ukázal, že slivovicou sa COVID poraziť nedá

Foto: Tablet.TV

Veronika Remišová ukázala politickú slabosť, keď ustúpila napriek tomu, že má podporu niektorých regionálnych organizácií, aj otca – zakladateľa strany, povedal v Tablet.tv Juraj Hrabko.

Bratislava 29. júla (Teraz.sk) - Epidémiu nového koronavírusu nemá zmysel deliť na prvú, druhú, či ďalšie vlny, vírus tu jednoducho stále je a kvantita nakazených podľa publicistu Juraja Hrabka stúpa alebo klesá podľa toho, nakoľko účinné sú opatrenia na obmedzenie jeho šírenia. „Príklad z Myjavy jasne ukázal, že slivovicou sa COVID-19 poraziť nedá. Čítal som štatistiku, podľa ktorej je až 60 percent nositeľov víru bez príznakov a roznášajú ho bez toho, že by o tom vedeli. V tom je ten vírus zákernejší ako chrípka,“ povedal Hrabko v diskusii na Tablet.tv.

V Myjave stúpa počet nakazených novým koronavírusom, ktorý sa rozšíril po rodinnej oslave v neďalekej obci Poriadie. "V súvislosti s epidémiou, ktorá v okrese vznikla, máme už 22 pozitívnych prípadov, ktoré sú aj mimo okresu Myjava, a niekoľko desiatok kontaktov týchto prípadov, ktoré sa ďalej došetrujú," uviedla 28. júla pre TASR riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Ľudmila Bučková.

„Príklad z Myjavy ukázal, ktoré veci nám nepomáhajú – rôzne festivaly, oslavy, proste tam, kde je veľké zhromaždenie ľudí z rôznych končín sveta,“ konštatuje Hrabko. Na rodinnú oslavu priniesol podľa medializovaných informácií nákazu človek pozitívny na COVID-19 z Českej republiky. „Bolo jasné, že ľudia v lete poľavia v opatrnosti a najmä, nielen svet, ale aj Európa sa rozcestuje. V tom je najväčšie riziko aj pre Slovensko,“ reagoval Hrabko.



V porovnaní s Nemeckom, ktoré aktuálne uvažuje o zavedení povinného testovania ľudí prichádzajúcich z rizikových krajín, má Slovensko určitú výhodu v tom, že má túto povinnosť zavedenú dlhodobo a ministerstvo zdravotníctva na ňu ľudí upozorňuje esemeskami. „Sme na to lepšie pripravení aj v tom, že u nás sú ľudia viac zvyknutí nosiť rúška, aj sa dodržiava hygiena v obchodoch. Aj keď aj to poľavuje,“ poznamenal Hrabko, podľa ktorého reálnu pripravenosť Slovenska ukáže až prax.


Odvolávanie Matoviča


Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) bol 24. júla po prvý krát vystavený parlamentnému hlasovaniu o nedôvere. Opozičný návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi podporilo v Národnej rade SR iba 47 zo 125 prítomných poslancov. Premiér čelil odvolávaniu pre kauzu jeho diplomovej práce, ale aj pre jeho pôsobenie v kresle premiéra a ešte pred otvorením schôdze avizoval, že v prípade vyslovenia nedôvery odíde z politiky bez toho, že by to ovplyvnilo zloženie vládnej koalície. Poslancov vyzval, aby hlasovali slobodne, podľa svojho svedomia.

„To bolo kino. Igorovi Matovičovi sa to z viacerých príčin ľahko hovorilo, jedna z nich je, že to povedal po rokovaní koaličnej rady, na ktorej odznelo, že nikto nebude hlasovať za pád vlastnej vlády. Že nikto nevysloví premiérovi nedôveru. Bola to istým spôsobom legitimizácia podvodu. Lebo ak niekto zdôrazňuje, že poslanci môžu hlasovať slobodne, môže to znamenať, že v iných prípadoch tak nehlasujú,“ reagoval Hrabko.

V priebehu rozpravy zablokovali rokovací pultík poslanci ĽS NS, ktorí žiadali, aby sa Igor Matovič, ktorý medzitým opustil priestory NR SR, vrátil na rokovanie. Premiér reagoval tým, že sa do parlamentu vrátil. „Kotlebovci urobili to isté, čo by urobil Igor Matovič, ak by nebol premiérom, ale bol by v opozícii. A smutné je to, že žiadali iba to, aby bol rešpektovaný zákon. Ktorý dodržaný nebol, lebo premiér tam naozaj mal byť prítomný a Igor Matovič to veľmi dobre vie,“ povedal Hrabko.

„Inak schôdza prebehla podľa očakávaní. Bolo jasné, že Igor Matovič neopustí rečnícky pultík tak skoro, jeho prejav bol zodpovedajúco dlhý. Odznela štandardná rétorika zo strany opozície aj koalície. Každý vedel, že premiér odvolaný nebude, že časy Ivety Radičovej a Richarda Sulíka sú dávno preč a SaS sa poučila,“ konštatoval.

„Mohlo to skončiť aj inak, napríklad mohli niektorí koaliční poslanci nehlasovať proti, ale zdržať sa hlasovania. Výsledok by ostal síce rovnaký, ale nepovedali by tým hlasovaním, že je to úplne v poriadku,“ uzavrel Hrabko.


Snem Za ľudí, odchod Kyselicu a tragická dopravná nehoda Vladimíra Dolinaya


Ak sa podpredsedníčke Za ľudí Veronike Remišovej nepodarí získať post predsedu strany, bude sa uchádzať o pozíciu jej podpredsedu. Uviedla to v nedeľnej diskusnej relácii portálu TVnoviny.sk.

„Podľa môjho názoru Veronika Remišová ukázala politickú slabosť, keď ustúpila napriek tomu, že má podporu niektorých regionálnych organizácií, aj otca – zakladateľa strany,“ reagoval Hrabko na ochotu ministerky akceptovať aj nižšiu stranícku funkciu. „Ak by nebola zvolená, bolo by to politické zaucho Andreovi Kiskovi, lebo jeho hlas by nebol vyslyšaný,“ dodal.

Štátny tajomník MV SR a bývalý šéf tímu Gorila Lukáš Kyselica odchádza na vlastnú žiadosť zo svojej funkcie. Podľa medializovaných informácií kandidoval do parlamentu ako tajný príslušník Vojenského spravodajstva. Nemali o tom vedieť ani členovia hnutia OĽANO, za ktoré sa uchádzal o mandát.

„Nikto nemohol pánovi Kyselicovi zakázať kandidovať, má tak pasívne, ako aj aktívne volebné právo. Vyplýva mu to priamo z ústavy. Druhá vec je, či sa môžu pracovníci tajných služieb politicky angažovať. Ak sa politicky angažujete, máte odísť z tajnej služby,“ konštatoval Hrabko.

Pri tragickej dopravnej nehode zahynul v sobotu 25. júla popoludní štátny tajomník Ministerstva kultúry (MK) SR Vladimír Dolinay. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) podľa Juraja Hrabka môže nechať jeho miesto nejaký čas neobsadené, nemalo by to však byť dlhodobo. „Skôr alebo neskôr, musí dať návrh na vládu na nejakú ďalšiu osobu. Tento návrh nemôže dať nikto iný, iba minister a vláda ho zvykne schváliť. Nasledujúci krok je výlučne na ministerke kultúry,“ uzavrel Hrabko.