Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

HRABKO: Pripomienky prezidentky môžu protiinflačný balík vylepšiť

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Líder Smeru-SD sľubuje novú a demokratickú formu vlády kým je v opozícii, povedal v TASR TV Juraj Hrabko. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 4. júna (Teraz.sk) – Aj keď úrad hlavy štátu nemá legislatívnu iniciatívu, prezidentka má možnosť vrátiť schválený zákon parlamentu s konkrétnymi pripomienkami a tak dať Národnej rade (NR) SR šancu legislatívu vylepšiť. Na margo protiinflačného balíka, ktorý na poslednej schôdzi schválil parlament, to v TASR TV povedal publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka sa podľa neho musí rozhodnúť do 15 dní od termínu, kedy jej bol schválený zákon doručený. „Buď zákon podpíše, alebo ho vráti parlamentu. Ak ho vráti, tak ho vráti ako celok, alebo ho vráti so svojimi pripomienkami,“ povedal. Je potom na parlamente, či názor prezidentky akceptuje, alebo jej veto prelomí hlasmi najmenej 76 poslancov.

Na margo prezidentkinej cesty na Ukrajinu Hrabko poznamenal, že bola výrazom našej podpory brániacej sa krajine, ale mala aj pracovný význam. "Faktom je, že pani prezidentka ako prvá oznámila dodanie húfnic na Ukrajinu. Dovtedy sa o tom iba špekulovalo,“ upozornil Hrabko.



Za diskutabilné označil výsledky bruselského summitu o šiestom kole protiruských sankcií. „Čo sa týka procesnej stránky, jednota Európskej únie, o ktorej hovorí pán premiér Heger, sa podľa mňa vôbec nepreukázala. Celý máj sa diskutovalo, jednota únie, ako existovala na začiatku konfliktu, už neexistuje. Keby existovala jednota, nemôžu existovať výnimky,“ tvrdí Hrabko. Sankcie, pokiaľ sa budú realizovať v dohodnutej forme, však podľa neho ruskú ekonomiku zasiahnu.

Za politickú chybu považuje Hrabko ostrú kritiku premiéra Eduarda Hegera na margo poslanca Györgyho Gyimesiho (obaja OĽANO) za to, že nerešpektuje jeho požiadavku, aby stiahol návrh zakazujúci vyvesovať symboly hnutí či komunít propagujúcich sexuálnu orientáciu. „Lebo keď hovoril o tom, aby pán Gyimesi stiahol svoj návrh, už vedel, že Igor Matovič označil návrh za správny,“ povedal Hrabko, podľa ktorého tak vznikol zbytočný konflikt.



Gyimesi podľa neho samostatne návrh stiahnuť nemôže, keďže ho podal spolu s nezaradeným poslancom Tomášom Tarabom, mohol by stiahnuť iba svoj podpis pod návrhom. „Predpokladám, že návrh zákona pána Gyimesiho s pánom Tarabom v parlamente neprejde, možno ani v prvom čítaní,“ zhrnul Hrabko.

Na margo vyhlásenia Roberta Fica (Smer-SD), že prostredníctvom referenda nechce pretláčať stranícky obsah politiky, ale jej novú, demokratickú a právnu formu, Hrabko povedal, že sú to sľuby politika, ktorý je v opozícii. „Každý politik sa správa inak keď niečo sľubuje a potom inak, keď koná,“ poznamenal. „Politicky sa dá rozumieť tomu, o čo mu ide. Ale nepoznám referendovú otázku, jediné, čo som z toho porozumel, je to, že chce priamo formulovať text ústavy,“ dodal Hrabko.

Keď bude známy text otázky, bude sa dať podľa neho viac hovoriť o tom, akú šancu má toto referendum na to, aby reálne prebehlo. Už samotná petičná akcia však podľa neho prinesie opozičným stranám politické body. „V dnešnej situácii a situácii, ktorá nás ešte čaká, tým myslím rast inflácie, zhoršovanie podmienok života ľudí, hádky a spory vo vládnej koalícii, tak z toho mimovládne strany, samozrejme, úspech môžu vyťažiť,“ uzavrel Hrabko.