Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

HRABKO: Referendum môže zabrzdiť aj prezidentka

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Osobne slovo skríning vynechávam, podľa môjho názoru ide opäť o povinné celoslovenské celoplošné testovanie antigénovými testami, povedal v TASR TV J. Hrabko.

Bratislava 21. januára (Teraz.sk) – Aktivity smerujúce k referendu o predčasných voľbách môže podľa publicistu Juraja Hrabka okrem iných faktorov ovplyvniť aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá má právo nechať referendovú otázku preskúmať ústavným súdom. „Ak ústavný súd povie áno, je povinná vyhlásiť referendum, v opačnom prípade nie je,“ odpovedal Hrabko v TASR TV na otázku, aké má prezidentka možnosti, ak jej petičný výbor odovzdá hárky s viac ako 350 000 platnými podpismi voličov.

Hlas-SD vyzval opozičné strany a niektoré spoločenské organizácie, aby nominovali zástupcov do petičného výboru za referendum o predčasných voľbách, odpoveď však bola vo väčšine prípadov negatívna. Predseda Smeru-SD Robert Fico označil postup Hlasu-SD za chybu z neskúsenosti a „neplatný pokus“ s tým, že podľa neho by mali petičný výbor tvoriť nestraníci a strany by mali iniciatívu iba podporovať. „Čo sa týka referenda, je na opozícii, ako si ho zorganizuje. Pán Pellegrini urobil chybu, z pohľadu z vonka by bolo omnoho vhodnejšie, ak by to bolo tak, ako formuloval Robert Fico,“ reagoval Hrabko.

Dodal, že akcia by tak získala menej stranícky nádych, čo by však nič nemenilo na tom, že ju v skutočnosti iniciujú opozičné politické strany.



Predloženie návrhu ústavného zákona o skrátení volebného obdobia zo strany Hlasu-SD a opätovnú iniciatívu Smeru-SD s cieľom presadiť uznesenie parlamentu o vyhlásení referenda považuje Hrabko za snahu, ktorá v praxi nemá žiadnu šancu na úspech. „Vládna koalícia nemá žiadny dôvod píliť si pod sebou konár,“ poznamenal Hrabko.


Spory v koalícii


Zároveň dodal, že jediná sila, ktorá môže vládnu koalíciu zbaviť v parlamente väčšiny, je ona sama.
Na margo krízy vzťahov vo vláde, ktorá eskalovala ostrými spormi najmä medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a podpredsedom vlády Richardom Sulíkom (SaS), Hrabko povedal, že očakáva pokračovanie vládnutia rovnakým štýlom ako doteraz.

„Zmenu nepredpokladám, vzhľadom na povahy jednotlivých osôb vo vláde. Tak, ako to bolo, to aj bude. A SaS vždy napokon zrazí opätky,“ odhadol. „To, čo ich udržuje pri spolupráci je iba moc, pretože vedia, že takáto vládna konštelácia už zrejme nebude,“ dodal.

Na druhej strane, publicista neočakáva ani pád vlády alebo rozpad vládnej koalície. „Ak by aj SaS opustila vládnu koalíciu, na báze strán OĽaNO, Sme rodina a hnutia Za ľudí okamžite vznikne nová koalícia s 82 poslancami,“ pripomenul Hrabko.


Celoslovenský skríning a kríza v ĽS NS


Na margo prebiehajúceho celoslovenského skríningu občanov antigénovými testami Hrabko poznamenal, že ho považuje za zbytočný, keďže šírenie vírusu sa už začalo spomaľovať aj bez toho, v dôsledku lockdownu.

„Robí sa to v situácii, kedy nám krivka už klesá. Samozrejme, je dobré, keď sa nájde čo i len jeden nakazený, ide o to, či je tento konkrétny spôsob efektívny z hľadiska nákladov, a tým nemyslím len finančné, ale aj nároky napríklad na zdravotnícke kapacity,“ povedal.

Hrabko o inaugurácii nového amerického prezidenta Joea Bidena
-Je to skladanie sľubu, tak ako u nás a hocikde vo svete. Je to akt, ktorým sa nový prezident ujíma funkcie a starý opúšťa Biely dom.
-Tentokrát inaugurácia prebehla v tieni udalostí v Kapitole. Je to chrám americkej ústavnosti a to, čo sa tam udialo, si väčšina Američanov predtým nevedela ani predstaviť.
-Sľub skladá aj viceprezident, v tomto prípade Kamala Harrisová. Má množstvo kompetencií, z ktorých najvýznamnejšia je tá, že v prípade, ak úradujúci prezident z dôvodu nečakanej udalosti už nemôže vykonávať svoj úrad, bez akýchkoľvek volieb preberá jeho funkciu.


Europoslanec Milan Uhrík a poslanci NR SR Milan Mazurek a Ondrej Ďurica na protest proti presunu časti kompetencií predsedníctva strany na jej predsedu Mariana Kotlebu odchádzajú z vedenia Ľudovej strany Naše Slovensko. „Ministerstvo vnútra má možnosť zmenu stanov posúdiť. Ak sú v súlade s demokratickými pravidlami, je to vnútorný spor ĽS NS. Je možné aj to, že sa v budúcnosti ĽS NS rozpadne,“ reagoval Hrabko.