Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Reformy sa nemajú robiť iba preto, aby sme čerpali Plán obnovy

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Minister životného prostredia Budaj by mohol pre reformu národných parkov hľadať podporu aj naprieč politickým spektrom, povedal v TASR TV Juraj Hrabko (PODCAST a VIDEO).

Bratislava 20. októbra (Teraz.sk) – Hoci je čerpanie prostriedkov z Plánu obnovy na Slovensku viazané aj na realizáciu štrukturálnych reforiem, zmyslom reforiem musí byť v prvom rade zlepšenie života občanov a nie iba čerpanie európskych finančných zdrojov. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Robiť reformy pre reformy nie je nikdy dobré. Reformy majú byť zmysluplné,“ zdôraznil Hrabko. Pripomenul, že jedna vec je formulovať Plán obnovy a druhá ho potom realizovať. „Teraz už sme v tej druhej fáze a hneď na začiatku vidíme, aké problémy to prináša,“ povedal s poukazom na chýbajúcu politickú podporu plánu stratifikácie nemocníc, aj projektu novej súdnej mapy.

Reforma súdov v navrhovanej podobe podľa neho nezískala dostatočnú podporu ani v prostredí samotných sudcov a pracovníkov súdov. „Reformu nemôžete presadzovať nasilu, proti ľuďom, ktorých sa má týkať. Treba sa s nimi seriózne dohodnúť,“ povedal Hrabko.



Očakáva, že vláda sa bude snažiť nájsť dohodu na takej podobe reforiem, ktorá umožní čerpanie financií z Plánu obnovy a zároveň bude politicky priechodná.



V prípade projektu ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO), ktorej cieľom je presunúť správu štátnych pozemkov v národných parkoch na ochranárov, vidí Hrabko šancu na dohodu.

„Zatiaľ je z koalície proti hnutie Sme rodina a to by podľa mňa minister Budaj mohol zvládnuť rokovaním s Borisom Kollárom. A môže hľadať aj ďalšiu podporu. Osobne si myslím, že by stálo za to pokúsiť sa hľadať podporu v parlamente naprieč politickým spektrom,“ poznamenal Hrabko.


Preukazovanie pôvodu majetku a rokovanie NR SR


Iniciatívu lídra OĽaNO Igora Matoviča na novelizáciu zákona o preukazovaní pôvodu majetku považuje Hrabko za zmysluplnú, aj keď nie je isté, či sa ju podarí dotiahnuť do konca. „Myslím si, že sa to dá urobiť. Je to niečo podobné, ako sú majetkové priznania politikov, ktoré sú tiež nedostatočné. Dá sa to spraviť, aj keď, podľa môjho názoru sa to nedá spraviť so spätnou účinnosťou,“ poznamenal Hrabko. „Dá sa s tým pracovať, ale nie som si istý, či vládna koalícia na to má,“ dodal.

Aktuálne rokovanie parlamentu považuje Hrabko za ťažko predikovateľné. „Na schôdzi je viac ako 90 bodov, čo je veľa. Istým spôsobom to poukazuje na pokračujúci chaos a zmätok vo vládnej koalícii. Lebo zďaleka nie všetko, čo bude na schôdzi, je už dohodnuté. A keď sa budete dohadovať v priebehu schôdze, nemáte to pripravené, tak to môže skončiť všelijako,“ konštatoval Hrabko.

Mediálne najväčšiu pozornosť podľa neho zatiaľ vzbudzuje iniciatíva poslancov okolo Anny Záborskej (OĽaNO) na sprísnenie pravidiel interrupcií. „Každého pol roka prichádzajú raz jedni, raz druhí poslanci s takouto aktivitou, ktorá sa týka interrupcií. Aj keď podľa môjho názoru nie je potrebná. Máme tu rozhodnutie ústavného súdu, podľa ktorého je súčasná legislatíva v súlade s ústavou,“ povedal Hrabko s tým, že pred parlamentom stoja podľa neho omnoho akútnejšie výzvy, ako je táto.