Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Rozpočet sa asi schváli na tejto schôdzi, ale reformy nie

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Ak sa pandemické pravidlá príliš často menia, ľudia ich prestávajú sledovať a každý sa zariadi podľa seba, povedal v TASR TV Juraj Hrabko. (správa, PODCAST a VIDEO)

Bratislava 7. decembra (Teraz.sk) – Štátny rozpočet na budúci rok pravdepodobne bude schválený na decembrovej schôdzi parlamentu, aj keď na ňom vládna koalícia ešte nie je definitívne dohodnutá. Reformné zákony sa však zrejme odsunú až na nasledujúce rokovania Národnej rady SR. V diskusnej relácii TASR TV to v dnes doobeda povedal publicista Juraj Hrabko.

„Všetci v parlamente si uvedomujú, že je lepšie rozpočet schváliť a prípadne neskôr upravovať jeho parametre, ako neschváliť a ísť do nového roka s rozpočtovým provizóriom,“ povedal Hrabko. „Existuje pravidlo, podľa ktorého má byť návrh rozpočtu do polovice novembra predložený do parlamentu. A všetko ostatné záleží na parlamente. Osobne si myslím, že bude schválený,“ dodal.



Menšiu šancu na schválenie majú podľa neho vládne reformy, ktoré sa na koniec decembrovej schôdze parlamentu dostali preto, že ohľadom nich v koalícii zatiaľ nedospeli k dohode. „Ako najjednoduchšie a najpravdepodobnejšie sa mi zdá to, že čo sa bude dať odsunúť na ďalšie schôdze NR SR, to sa aj odsunie,“ povedal publicista.



Vzhľadom na to, že samotná koaličná zmluva už neodráža reálne pomery v koalícii a krátku životnosť majú aj dohody medzi koaličnými partnermi, sa však podľa neho rozhodnutia vládnej koalície prognózujú ťažko. „Aj pre vládnu koalíciu platí, že si nevie dať rady, lebo každý ťahá za iný koniec povrazu,“ konštatoval.

Nové pandemické pravidlá má vládny kabinet schváliť na svojom rokovaní v stredu 8. decembra. Hrabko upozorňuje, že sa menia príliš často a sú zbytočne komplikované. „Ak sa majú pravidlá striedať po týždni, jeden týždeň platí to, ďalší ono a tretí zasa niečo iné, tak to je naozaj chaos a zmätok. Na konci dňa nebude platiť nič a ľudia sa aj tak zariadia podľa seba,“ upozornil.

To je podľa neho jeden z dôvodov, prečo aktuálny lockdown obmedzuje mobilitu menej účinne, ako ten z jari 2021. „Ľudia neštudujú vyhlášky, často nesledujú ani spravodajstvo. Nemajú ani povinnosť to sledovať. Zariadia sa jednoducho podľa seba. Na Slovensku je národným športom pravidlá obchádzať a nie ich dodržiavať,“ povedal Hrabko s tým, že pravidlo, ktorého dodržiavanie sa nedá vymáhať, nie je skutočným pravidlom.

Apel prezidentky Zuzany Čaputovej z 2. decembra, aby premiér Eduard Heger (OĽaNO) prevzal zodpovednosť a vložil sa do riešenia problémov, ktoré sú príčinou slabého výsledku v boji s pandémiou nového koronavírusu a chaosu pri prijímaní reforiem, podľa Hrabka spoločnosť len ešte viac „rozbúril“. „To, že palác rokuje s úradom vlády, respektíve prezidentka s premiérom, to je úplne normálna vec. Iná vec je verejný apel, s ktorým pani prezidentka vystúpila po rokovaní. Nepovedala nič nové, iba zhodnotila situáciu,“ povedal Hrabko s tým, že väčší politický význam takéhoto vyhlásenia nevidí.