Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Stav v polčase vládnutia vnímam ako znepokojujúci

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Pri riešení migračnej vlny nevybočujeme z línie krajín Európskej únie a naše kroky sú koordinované, povedal v TASR TV Juraj Hrabko.

Bratislava 30. marca (Teraz.sk) – Skutočnosť, že sa vládna koalícia musela v uplynulých dvoch rokoch postaviť bezprecedentným výzvam v podobe pandémie nového koronavírusu a ruskej agresie na Ukrajinu nič nemení na fakte, že stav štátu v polčase vládnutia je znepokojujúci. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Vláda neukazuje svoje kvality, schopnosti a spôsoby iba v dobrom počasí, ale najmä v zlom počasí,“ konštatoval Hrabko, podľa ktorého sa s rovnakými výzvami museli vyrovnávať aj ostatné európske štáty.
„Vnímam to ako silne znepokojujúce vo všetkých faktoroch. Môžete sa pozrieť na ekonomický, sociálny alebo demokratický faktor, vo všetkých vidím značný deficit. Obávam sa toho, v akom stave vládna koalícia krajinu zanechá po nasledujúcich voľbách,“ tvrdí Hrabko.



Ako príklad uviedol legislatívnu potrebnú na rozbehnutie výstavby lacných nájomných bytov a reformu súdnej mapy, ktoré parlament presunul z aktuálnej na budúcu schôdzu Národnej rady (NR) SR. „Práve nájomné byty alebo tzv. reforma súdnictva boli vlajkovými loďami tejto vládnej koalície a vidíme, ako si s nimi nedokáže poradiť. Nie preto, že by jej v tom bránila opozícia, ale preto, že sama nie je schopná sa na takýchto veciach dohodnúť,“ konštatoval Hrabko.

Pri reforme národných parkov a zdravotníckej reforme, ktoré v kompromisnej forme parlamentom prešli, je podľa Hrabka zasa otázkou ich implementácia. „Jedna vec je schválenie, druhá realizácia. Príkladom môže byť Plán obnovy, ktorý je napísaný dobre, ale otázka je, ako bude realizovaný,“ povedal.



V prípade riešenia aktuálnej migračnej vlny z Ukrajiny sa podľa neho oveľa skôr aktivizovali dobrovoľníci a samosprávy a štát s pomocou zaostal. Podporiť v tejto otázke štátne inštitúcie podľa neho môže nová legislatíva, ktorú už podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. „Zákon Lex Ukrajina je dôležitý, obdobný prijíma aj Česká republika a ostatné krajiny, ktoré riešia problém odídencov. Hlavne preto, aby sa štátnym orgánom umožnilo konať v súlade so zákonom,“ povedal Hrabko.

Obavy prezidentky, aby pomerne vysoké príspevky za ubytovanie odídencov z Ukrajiny nemotivovali niektorých prenajímateľov k rušeniu doterajších podnájmov, však podľa neho môžu byť oprávnené. „Príspevky na ubytovanie odídencov sú dosť vysoké, ale Slovensko o nič nepríde, lebo sa to bude hradiť zo zdrojov Európskej únie,“ konštatoval Hrabko. „Niektorí ľudia to určite budú zneužívať, špekulanti si už svoje cestičky nájdu,“ dodal.

Pomoc odídencom z Ukrajiny Hrabko považuje za štátnu prioritu. „Pomáhame Ukrajine, lebo je v bytostnom záujme našej krajiny, aby mala dobré a priateľské vzťahy so susedmi a aby všetci susedia Slovenska boli demokratickými štátmi,“ povedal.

K zamedzeniu vstupu predstaviteľov Ruskej federácie a Bieloruska do NR SR vyzval predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU-OD). Hrabko považuje tento návrh za zbytočný a scestný. „Pán Bilčík mohol svoju iniciatívu voči parlamentu smerovať inak, ak by bol navrhol napríklad rozpustenie existujúcich skupín priateľstva slovenských poslancov s Ruskom a Bieloruskom,“ poznamenal Hrabko.