Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

HRABKO: Stretnutie v SIS, aj priebeh schôdze NRSR je precedens

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Rozhodnutie Jána Mičovského podať demisiu bol správny krok. Jeho návratu do parlamentu nič nebráni, povedal v diskusii J. Hrabko.

Bratislava 28. mája (Teraz.sk) – Stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov a ďalších štátnych funkcionárov na pôde Slovenskej informačnej služby (SIS), ako aj priebeh nadväzujúcej mimoriadnej schôdze parlamentu, sú v slovenskej histórii bezprecedentnými udalosťami. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Vzhľadom na zvolený formát sa podľa neho dá predpokladať, že dôvod na stretnutie v priestoroch SIS musel byť závažný. „Mohlo to byť aj o živých veciach, to vám teraz nikto neprizná. A mohlo to byť aj o nadchádzajúcej situácii,“ povedal publicista.

Dodal, že zo strany premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) bolo podľa neho politicky racionálne zaštítiť stretnutie účasťou prezidentky Zuzany Čaputovej. Naopak, z jej strany by bolo podľa Hrabka lepšie toto konkrétne pozvanie neprijať. „V prezidentskom paláci toto stretnutie podcenili,“ odhadol s tým, že účasť na stretnutí môže mať negatívny dopad na imidž hlavy štátu.

Predsedajúci mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá bola zvolaná práve v dôsledku stretnutia v SIS, podľa Hrabka vôbec nemal umožniť hlasovanie o návrhu prizvať na pôdu NR SR bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. „Zákon taxatívne vymenúva, kto všetko môže o takéto vystúpenie vôbec požiadať a komu na to parlament môže dať súhlas,“ upozornil Hrabko.

Dodal, že v histórii Slovenska sa ešte nikdy nestalo, aby parlament žiadal o eskortovanie osoby v kolúznej väzbe do rokovacej sály s cieľom vypočuť si jej stanovisko. „Robert Fico ako skúsený politik poslancom úplne domotal hlavy. Parlamentná pôda je priestor, na ktorom sa vie veľmi dobre pohybovať. V tomto konkrétnom prípade veľmi dobre vie, že ak sa zastane Vladimíra Pčolinského, Sme rodina jednoducho nemôže hlasovať inak,“ tvrdí Hrabko.

Druhá vec sú podľa Hrabka medializované indície o konfliktoch medzi NAKA a SIS. „Celá táto kauza a príbeh bude pokračovať. Situácia je veľmi nepríjemná a veľmi vážna. Ako keby sme sa vracali späť do mečiarovských rokov. Súčasná doba sa im podobá, aj keď detaily sú, samozrejme, iné,“ konštatoval Hrabko.



Dohoda o riešení kolúznej väzby medzi lídrom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom a ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudia), je podľa Hrabka skôr úspechom ministerky. „V parlamente je ešte stále aj poslanecký návrh hnutia Sme rodina. Ak by ho stiahli, urobia chybu,“ upozornil.

Poslanecký návrh je totiž podľa Hrabka poistkou hnutia Sme rodina pre prípad, že by sa svoj pripravovaný návrh rozhodla z rokovania stiahnuť ministerka.


Demisia ministra a Sputnik V.


Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽANO) oznámil, že odstúpi z funkcie. Urobiť tak chce v pondelok 31. mája. Oznámil to v súvislosti s dianím v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF), najmä s policajným zadržaním a väzbou generálnej riaditeľky SPF Gabriely Bartošovej.

„Vo všeobecnosti sa dá povedať, že to bol dobrý krok. Možno to bola pre pána Mičovského posledná kvapka,“ reaguje Hrabko. „Ale myslím si, že pán Mičovský sa ministrom ani nemal stať, že na to jednoducho nemal žiadne predpoklady. To, že je dobrý človek, nedáva žiadnu záruku, že bude dobrým ministrom. Myslím si, že precenil svoje sily,“ dodal.

Na druhej strane, Hrabko považuje za štandardné, že exminister bude pokračovať vo výkone mandátu poslanca. „Je úplne v poriadku, že sa vracia do parlamentu,“ povedal.

Ministerstvo zdravotníctva má do 7. júna umožniť očkovanie neregistrovanou vakcínou Sputnik V. Šéfovi rezortu Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO) to v stredu uložila vláda.

„Podľa môjho osobného názoru je to cez čiaru. Nesúhlasím s argumentami, že dajme ľuďom Sputnik, keď si ho pýtajú. Prislúcha mi akceptovať, že tak vláda na návrh pána ministra zdravotníctva rozhodla,“ povedal Hrabko.

„Otázna bude ochota ľudí očkovať sa Sputnikom, keď teraz vidíme, že je nízka aj ochota očkovať sa registrovanými vakcínami. Obzvlášť, ak neregistrovaná vakcína nebude zahrnutá v európskom Covid pase,“ dodal publicista.