Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Veľká politika pripravila poslancov NRSR o posty v samospráve

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Historicky najnižšia účasť na komunálnych voľbách nie je bezvýznamný fakt, upozorňuje Hrabko v TASR TV (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 31. októbra (Teraz.sk) – Vplyv celoštátnej politiky na spojené regionálne a komunálne voľby nebol výrazný a jeho najviditeľnejším prejavom bol neúspech viacerých poslancov Národnej rady SR pri snahe získať posty v samospráve. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Pri rozhodovaní v regionálnych a komunálnych voľbách sa podľa neho dá len ťažko oddeliť faktor podpory politických strán od vplyvu skúseností voličov so samotnými kandidujúcimi osobnosťami.

Problémy, ktoré pri hlasovaní volič rieši, ako aj dôvod, prečo sa vôbec rozhodne ísť voliť, sú však podľa Hrabka úplne iné v komunálnych a regionálnych voľbách, ako pri voľbách parlamentných. „Jediné, čo sa dnes ukazuje, že sa viacero poslancov Národnej rady nedostalo do miestnych a krajských zastupiteľstiev. To môže byť istým signálom premietnutia veľkej politiky do strednej a malej. Aj známe mená, ktoré dlhé roky v zastupiteľstvách pôsobili, sa teraz do nich nedostali,“ upozornil.



Dôvod, prečo pri voľbách predsedov VÚC a primátorov krajských miest voliči takmer úplne uprednostnili kontinuitu pred zmenou, bol podľa Hrabka nedostatok silných vyzývateľov aktuálnych funkcionárov. Predseda VÚC, alebo primátor krajského mesta má podľa neho celé funkčné obdobie čas na to, aby sa snažil posielať svojim voličom pozitívne signály o svojej činnosti. „Naopak, vyzývateľ musí staviť na kritiku. A treba mať aj naozajstného vyzývateľa, ktorý sa nemôže objaviť pol roka pred voľbami. Musí byť v povedomí voličov. To sa za šesť mesiacov stihnúť nedá,“ upozornil.



Na vyhlásenie Petra Pellegriniho, podľa ktorého je Hlas-SD s najväčším počtom získaných starostov a primátorov volených pod politickou značkou víťazom volieb, Hrabko reagoval, že sa na to dá pozerať vždy z hľadiska toho parametra volebných výsledkov, ktorý vyberieme. „Pre Hlas toto boli prvé skutočné voľby. Potreboval si otestovať svoju silu. A to sa mu podarilo. Interpretácií výsledkov komunálnych a regionálnych volieb je veľa a aj víťazmi sa môžu cítiť viacerí,“ poznamenal.

Dodal, že koalície podporujúce kandidátov vo voľbách boli často veľmi odlišné od aktuálnych spojenectiev strán v Národnej rade SR a aj to bol faktor, ktorý vzďaľoval komunálne a regionálne voľby parlamentnej politike. Strany, ktoré v parlamente spolupracujú v koalícii, prípadne v opozícii, si v jednotlivých regiónoch, mestách či obciach podľa neho často konkurovali.

Potenciál pokračovania v celoštátnej politike podľa Hrabka môže mať spojenectvo SaS a Progresívneho Slovenska v Bratislave. „Ale pre tie strany vyvstáva otázka, ako dokážu byť úspešné na úrovni celého Slovenska,“ upozornil.

Spojenie regionálnych a komunálnych volieb podľa Hrabka splnilo účel v tom, že vzrástla účasť na voľbách do VÚC. Na druhej strane bola účasť na komunálnych voľbách historicky najnižšia, aj keď iba o 2,5 percenta. „Je škoda každého percenta, o ktoré voličská účasť klesne. Bolo to dané spojenými voľbami, termínom volieb na čas Dušičiek a prispelo k tomu aj to, že voľby boli o dve hodiny skrátené. Boli sme zvyknutí voliť do 22. hodiny, ale volilo sa iba do 20. hodiny,“ upozornil Hrabko.