Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Verbálne sme na Vrbětice už reagovali, skutky koordinujme s EÚ

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Je vizitkou tejto vlády, keď dve tretiny vedenia tajnej služby sedí vo vyšetrovacej väzbe a ostal tam iba jeden námestník, povedal v TASR TV J. Hrabko.

Bratislava 22. apríla (Teraz.sk) - V súvislosti s podozreniami o prepojení ruskej tajnej služby na výbuch v muničnom sklade Vrbětice v roku 2014 už Slovenská republika deklarovala solidaritu s českým susedom a akékoľvek ďalšie politické kroky v tejto veci by mala robiť v koordinácii s partnermi v Európskej únii (EÚ) a NATO. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Dodal, že český parlament už označil skutok za akt agresie a teroristický čin. „Netreba zabudnúť, že prišlo k stratám na ľudských životoch a značným materiálnym škodám,“ pripomenul Hrabko.

Práve závažnosť kauzy si podľa neho v budúcnosti vyžaduje koordinovaný postup štátov Európskej únie a nie samostatné kroky jednotlivých členských štátov. „Musíme počkať. Príliš rýchle reakcie bývajú niekedy nanič a toto je podľa mňa práve ten prípad,“ konštatoval publicista.

V diskusii tiež upozornil na potrebu riešiť situáciu v Slovenskej informačnej službe (SIS), ktorej doterajší riaditeľ, aj jeden z námestníkov sú obvinení z korupcie a aktuálne vo vyšetrovacej väzbe. „Je vizitkou tejto vlády, keď dve tretiny vedenia tajnej služby sedí vo vyšetrovacej väzbe a ostal tam iba jeden námestník. Je zlé, ak je tajná služba v takomto okyptenom stave,“ povedal Hrabko.

Vzhľadom na medializáciu mena kandidáta hnutia Sme rodina na post riaditeľa SIS, dnešného námestníka Michala Aláča, Hrabko predpokladá, že je táto nominácia už predkonzultovaná tak, aby mohlo prísť k jeho vymenovaniu. „Keď vláda schváli nomináciu, pán Heger ju doručí pani prezidentke a ona sa rozhodne, či ho vymenuje do funkcie. Má možnosť nevymenovať, ale to nikto nepredpokladá, aj vzhľadom na to, že sa meno už konzultuje. Ak by meno nemalo byť priechodné, tak sa ani do vlády nedostane a bude sa hľadať iné. Tak sa to má robiť. Nesvedčí o politickej kultúre, ak sa najprv dozvieme meno a potom ho hlava štátu odmietne vymenovať,“ konštatuje Hrabko.



Na margo dvoch návrhov na novú legislatívnu úpravu kolúznej väzby, jedného z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) a druhého z hnutia Sme rodina Hrabko povedal, že sa prikláňa k názoru ministerky. „Toto je podľa môjho názoru výsostne odborná otázka. Súhlasím s pani ministerkou, že takéto návrhy sa nemajú šiť horúcou ihlou. To si vyžaduje riadny legislatívny proces a pripomienkovacie konanie všetkých zainteresovaných zložiek,“ povedal.

Hrabko v debate označil iniciovanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR opozíciou, aj úvahy o odvolávaní ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie za štandardnú opozičnú politickú prácu. „Je to folklór, hodnotil by som to skôr ako prípravu na referendum,“ povedal Hrabko, podľa ktorého sa opozičné strany pred predložením referendovej petície prezidentke Zuzane Čaputovej snažia byť čo najviac v strede pozornosti verejnosti.