Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Vláda problém zdravotníctva rieši, ale nie dosť rýchlo

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Prijatie OĽANO do Európskej ľudovej strany je obojstranným úspechom, povedal v TASR TV Juraj Hrabko. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 19. novembra (Teraz.sk) – Vláda rokuje s Lekárskym odborovým združením (LOZ) a hľadá riešenie aktuálnej zdravotníckej krízy, ale trvá to príliš dlho a dôsledkom je pretrvávajúca neistota pacientov, lekárov, aj vedení nemocníc ohľadom výsledku týchto rozhovorov. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Riaditelia nemocníc podľa neho nevedia, či v konečnom dôsledku budú mať k dispozícii lekárov, ktorí podali výpovede. Tí zasa nemajú pod kontrolou to, či ich nemocnica v prípade stiahnutia výpovede automaticky zoberie naspäť. „K stiahnutiu výpovede potrebujete súhlas zamestnávateľa. Aj ten si môže vyberať, či výpoveď akceptuje, alebo ju dovolí stiahnuť,“ upozornil Hrabko.

Teoreticky môže byť podľa neho dokonca vyhlásený núdzový stav. „Vláda naťahuje tento problém ako žuvačku a tým spôsobuje problémy nie iba sebe, ale aj riaditeľom nemocníc, ktorí musia byť pripravení aj na najhorší scenár, že od 1. decembra lekárov mať nebudú. A, samozrejme, ľuďom. Pacientom, ktorí nevedia, či ich niekto ošetrí, alebo operuje,“ konštatuje Hrabko.



Uznesenie parlamentu k situácii v zdravotníctve považuje za politický úspech Smeru-SD, ktorý ho navrhol. „Vláda na tom pracuje aj tak, to uznesenie tomu vôbec nepomôže, môže pomôcť iba zbieraniu politických bodov Smeru-SD. Robert Fico je šikovný a skúsený politik a ak sa situácia upokojí, bude tvrdiť, že k tomu výraznou mierou prispel práve Smer-SD,“ poznamenal Hrabko.

Samotné hlasovanie Národnej rady SR, ktorým aj hlasmi vládneho hnutia Sme rodina schválila opozičné uznesenie, podľa neho svedčí o neštandardných pomeroch v parlamente. „Profituje z nich najmä hnutie Sme rodina Borisa Kollára. Robí inú politiku vo vláde a inú v parlamente,“ povedal Hrabko.


Relácia bola nahrávaná v piatok 18. novembra o 10,00 hod.

O neštandardných pomeroch v parlamente podľa neho svedčí aj to, že opozícia obštrukciou dosiahla odloženie hlasovania o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO) na decembrovú schôdzu. Po odvolaní Jany Bittó Cigánikovej (SaS) z postu predsedníčky zdravotníckeho výboru sa podľa neho dá očakávať, že sa k hlasom za vyslovenie nedôvery pridajú aj poslanci SaS. „To neznamená, že bude minister odvolaný. Ale znamená to, že sa v dnešnej situácii SaS nemôže správať inak, ako hlasovať za odvolanie,“ povedal.

Na margo avizovaného prijatia OĽANO do Európskej ľudovej strany (EPP) Hrabko konštatoval, že nie je úspechom iba pre slovenskú politickú stranu. „Je to úspech pre obe strany. EPP bude mať ďalšieho premiéra, pravdepodobne ešte rok a pol. A je to úspech aj pre stranu Igora Matoviča, ktorá sa zakotvila do medzinárodných štruktúr,“ konštatoval.

Poslanci Národnej rady (NR) SR zvolili v stredu (16.11.) za verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského. „Parlament si konečne splnil povinnosť zvolil verejného ochrancu práv. Mal to urobiť už v marci,“ reagoval Hrabko. „Zároveň prišlo k novele ústavy, kde parlament rozhodol, že pokiaľ nebude zvolený nový verejný ochranca práv, pán Dobrovodský ostane vo funkcii. Takže nemusí byť vo funkcii iba päť rokov, ale aj dlhšie. V prípade Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) pán Jasovský takto presluhoval niekoľko rokov,“ upozornil.