Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Publicistika

HRABKO: Vládu nečaká ľahké obdobie

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

To, že spory nastanú, je normálne. Normálne nebolo, ako ich doteraz riešili, teda odkazmi cez médiá, povedal v TASR TV Juraj Hrabko.

Bratislava 8. apríla (Teraz.sk) – Vládu nečaká ľahké obdobie, bude potrebné urobiť poriadok v očkovaní, časom ukončiť núdzový stav a vyrovnať sa s problémami postpandemickej doby. Pritom vnútorné pnutia, ktoré spôsobili pád vlády Igora Matoviča, si v sebe nesie aj nový kabinet Eduarda Hegera (obaja OĽaNO). V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Ako každá vláda, aj táto má podľa neho príležitosť ukázať, že môže dobre vládnuť. „Niečo nám napovie aj pripravované Programové vyhlásenie vlády, čo v ňom zmenia. Uvidíme, ako budú vystupovať ministri a riešiť svoje spory. To, že spory nastanú, je normálne. Normálne nebolo, ako ich doteraz riešili, teda odkazmi cez médiá. Najmä za posledný mesiac bolo vzájomných urážok neúrekom,“ konštatoval Hrabko.

Väčšina doterajších členov vlády získala svoje posty späť, významnou zmenou je však výmena funkcií medzi expremiérom Matovičom a bývalým ministrom financií Hegerom.

„Zatiaľ to pripomína striedanie stáží v podobe výmeny Roberta Fica a Petra Pellegriniho s tým rozdielom, že Igor Matovič ostáva členom vlády Eduarda Hegera,“ povedal Hrabko s tým, že Heger má ako premiér právomoc v prípade, že sa tak rozhodne, požiadať prezidentku o odvolanie ktoréhokoľvek člena vlády, vrátane aktuálneho ministra financií.

„Nemyslím si, že to bude fungovať a hovorím to na základe skúseností, ktoré s tým doteraz máme z pôsobenia dvojíc Pellegrini - Fico a Radičová – Dzurinda. Nefungovalo to ani v jednom, ani v druhom prípade,“ reagoval Hrabko na otázku, či by koexistencia dvoch lídrov nemohla v tomto prípade priniesť pozitívne výsledky.



„Moc má úplne iné rozmery a páky. Preto hovorím o šanci, ktorú nečakane dostal Eduard Heger a čas ukáže, ako sa s ňou vysporiada. Slovenská politika je úžasná v tom, že sa po piatich rokoch pôsobenia v nej môžete stať premiérom,“ poznamenal Hrabko.

Naopak, opozícia sa podľa neho bude snažiť vyťažiť čo najviac z referendovej akcie. Podľa Hrabka má referendum o predčasných voľbách po prvý krát v slovenskej histórii s vysokou pravdepodobnosťou šancu byť úspešné. „Ak bude vláda Eduarda Hegera dobre vládnuť, táto pravdepodobnosť sa bude znižovať. A ak bude vládnuť tak ako doteraz, bude sa naopak ešte zvyšovať,“ poznamenal Hrabko.

Zatiaľ má podľa neho iniciatívu v rukách referendový petičný výbor, ktorý zbiera podpisy, momentom ich odovzdania ju však stratí. Začnú bežať ústavné lehoty a bude na prezidentke Zuzane Čaputovej, či nechá po kontrole podpisov preveriť aj celé referendum na Ústavnom súde SR.