Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

HRABKO: Voľby nie sú len časom sľubov, ale aj časom zúčtovania

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Máme strany, ktoré sa zrejme vôbec nedostanú do NRSR, ale už dnes vyhlasujú, s kým nebudú spolupracovať. A hlavne so stranami u ktorých je takmer istota, že sa do parlamentu dostanú, povedal Hrabko.

Bratislava 29. apríla (Teraz.sk) – Voľby nie sú len časom sľubov, ale z pohľadu voliča aj časom zúčtovania toho, ako hodnotí správanie politických strán v priebehu volebného obdobia. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Vzhľadom na napätú politickú situáciu, predčasné parlamentné voľby vyhlásené v neskorom termíne, ale aj veľké výzvy, ktoré budú stáť pred budúcou vládou, Hrabko neočakáva korektné súperenie. „Verím, že kampaň bude veľmi špinavá. Nehrá sa o fazuľky,“ povedal s tým, že voliči by neférové útoky mali pri svojom rozhodovaní brať do úvahy čo najmenej.



S názorom Borisa Kollára (Sme rodina), že vzhľadom na dobré výsledky v boji proti korupcii v priebehu tohto volebného obdobia, už táto téma nebude vo voľbách dominantnou, Hrabko súhlasí iba čiastočne. „Nemyslím si, že sa vláda Eduarda Hegera a pred ňou Igora Matoviča s korupciou vysporiadali dobre. Prehlušili to iné veci a záležitosti, ktoré sa udiali. Ale súhlasiť s Borisom Kollárom sa dá v tom, že to nebude hlavná téma volieb. Bude jednou z tém, ale nie hlavnou,“ povedal.



Z kľúčové témy považuje Hrabko aktuálne politické výzvy, najmä vysokú infláciu a zdražovanie a konflikt na Ukrajine. Volebná kampaň podľa neho sa oficiálne začína dňom vyhlásenia volieb, ktorý predseda parlamentu Boris Kollár avizoval na koniec mája, ale už šesť mesiacov pred oficiálnym začatím volebnej kampane musia politické strany povinne evidovať náklady.

V parlamente je podľa neho neoficiálna časť kampane už v plnom prúde. „Príkladom môže byť iniciatíva Igora Matoviča na zníženie poslaneckých platov. Je to ľúbivá téma, každý tomu rozumie,“ povedal Hrabko.

Dodal, že návrh nie je možné zaradiť na aktuálnu schôdzu, lebo parlament nedávno podobný zamietol a v lehote šiestich mesiacov sa k nemu podľa rokovacieho poriadku vracať nesmie. „Ak by to niekto chcel zaradiť na schôdzu parlamentu, predsedajúci by o tom nemal dať ani hlasovať. Ak by o tom dal hlasovať, porušil by zákon,“ upozornil Hrabko.

„Ale vzhľadom na to, že voľby budú až v septembri, Igor Matovič môže počkať, kým uplynie lehota šesť mesiacov, má dostatok poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu,“ poznamenal Hrabko.

Neskorý termín predčasných volieb podľa neho zvyšuje už aj tak pomerne veľký chaos v parlamente. „Nepamätám si tak rozbitý parlament. Zažili sme už pády vlády a v parlamente nikdy nebol taký chaos, ako je teraz,“ konštatoval Hrabko.

Na otázku, či má vyššiu politickú hodnotu deklarácia strany, že sa po voľbách bude snažiť hľadať politických partnerov s cieľom presadiť svoj program, alebo jasné vymedzenie s akými subjektami určite nepôjde do vlády, Hrabko povedal, že to druhé je iba predvolebným gestom voči voličom. „Máme strany, ktoré sa zrejme vôbec nedostanú do NRSR, ale už dnes vyhlasujú, s kým nebudú spolupracovať. A hlavne so stranami u ktorých je takmer istota, že sa do parlamentu dostanú,“ povedal Hrabko.