Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Výbor NRSR postupoval vo Ficovom prípade striktne podľa zákona

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Ani samotní koaliční poslanci zrejme presne nevedia, čo v prípade reformy súdnej mapy vlastne odhlasovali, povedal v TASR TV publicista Juraj Hrabko. (správa, PODCAST, video)

Bratislava 30. apríla (Teraz.sk) – Mandátový a imunitný výbor parlamentu, ktorý odporučil plénu parlamentu vydať Roberta Fica na väzobné stíhanie, postupoval striktne v súlade so zákonom. V diskusii v TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Zákon ukladá výboru aby preskúmal, či existujú dôvody na to, aby nebol vydaný takýto súhlas,“ upozornil. Taký prípad by podľa neho nastal napríklad vtedy, ak by o súhlas s vydaním poslanca žiadal špeciálny prokurátor, ktorý takú kompetenciu nemá. Má ju iba generálny prokurátor, ktorý ju ďalej delegoval. „Pán Masár vystupuje v jeho mene,“ dodal Hrabko.



Výbor podľa neho nemusel riešiť politickú stránku veci, tej sa však nevyhne pri definitívnom hlasovaní plénum Národnej rady (NR) SR. „Nevieme, či parlament vydá súhlas s vydaním Roberta Fica, alebo to odmietne, lebo politické následky môžu byť veľmi veľké,“ upozornil Hrabko.

V prospech lídra Smeru-SD môže podľa Hrabka hovoriť aj to, že žiadosť o jeho vydanie na väzobné stíhanie bola parlamentu zaslaná skôr, ako bol vypočutý. „Podľa mňa je to nonsens,“ poznamenal publicista.

Na margo reformy súdnej mapy, ktorú parlament napokon schválil vo výrazne pozmenenej podobe, Hrabko povedal, že samotní koaliční poslanci podľa neho presne nevedia, čo odhlasovali. „Pozmeňujúci návrh mal 30 strán závažného textu, kvôli tomu podľa mňa drvivá väčšina z tých, ktorí za zákon hlasovali, nevie, ako bude nakoniec vyzerať,“ poznamenal Hrabko.




„O reforme sa vôbec nedá hovoriť, obzvlášť ak si ju porovnáme s tým, s čím pani ministerka pôvodne prišla. Bolo to schválené napriek výhradám a negatívnym stanoviskám odbornej verejnosti. A napokon, jedna vec je ako sa schváli zákon a druhá jeho realizácia v praxi,“ konštatoval Hrabko.

Okrem toho bol podľa neho pri schvaľovaní reformy obídený zákon o rokovacom poriadku NR SR, ktorý hovorí, že ak poslanci nejakú legislatívu zamietnu, opakovane sa o nej môže hlasovať až o pol roka. V tomto prípade parlament v prvom čítaní zamietol prvé tri reformné zákony, ich časti však formou pozmeňujúceho návrhu prilepil k štvrtému zákonu, ktorý napokon prešiel. „Tým pádom sa táto finta bude zneužívať aj v budúcnosti. Vždy to bude vyhovovať vládnej väčšine. Len si treba pamätať, že to nebolo zavedené za Roberta Fica, ale Eduarda Hegera,“ upozornil Hrabko.

Na otázku, či bude Slovensko pri nasledujúcej platbe za ruský plyn bude nasledovať príklad Poľska a Bulharska, ktoré odmietli zaplatiť v rubľoch a Rusko im zastavilo dodávky suroviny, Hrabko odpovedal, že každý štát Európy rieši túto otázku samostatne. „Zatiaľ nikto nedementoval správy, že si už viacero krajín zriadilo účty v rubľoch. Európa v tomto nie je jednotná a k dohode zrejme nepríde,“ konštatoval. Výhodou Slovenska podľa neho je, že rezort hospodárstva zaplatil aktuálnu splátku ešte v čase, keď Rusko akceptovalo platby v cudzej mene a získal tak pre Slovensko v porovnaní s Poľskom a Bulharskom o mesiac viac času na hľadanie riešenia.