Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Vylúčenie dvoch poslankýň z klubu OĽANO bolo predčasné

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Hrabko nepovažuje za korektné obviňovať poslankyne, že svojim hlasovaním zradili väčšinu voličov OĽANO, keďže väčšina pôvodných voličov tohto hnutia sa k nemu už v prieskumoch nehlási.

Bratislava 5. mája (Teraz.sk) – Vylúčenie Romany Tabák a Kataríny Hatrákovej z poslaneckého klubu OĽANO bolo predčasným a nepolitickým krokom, ktorý oslabil vládnu koalíciu. V diskusii TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Vylúčením reagoval poslanecký klub OĽANO na hlasovanie poslankýň, ktoré nepodporili vyslovenie parlamentného súhlasu s väzobným stíhaním lídra Smeru-SD Roberta Fica.

Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša sa svojim hlasovaním spreneverili hodnotám hnutia a programu, pod ktorý sa podpísali. „Tým, že zabránili výkonu spravodlivosti, zradili drvivú väčšinu voličov OĽANO,“ uviedol.

Hrabko označil rozhodnutie klubu OĽANO za „nepolitický krok“. „Koniec-koncov, poslanecký klub jedného z koaličných partnerov unisono nehlasoval za vyslovenie súhlasu a im sa nestane nič. Je to oslabenie vládnej koalície, ale je to rozhodnutie OĽaNO. To treba akceptovať,“ konštatoval Hrabko.

UPOZORNENIE: Rozhovor s Jurajom Hrabkom vo forme PODCASTU si môžete vypočuť TU.

Osobne však nepovažuje za korektné obviňovať poslankyne, že svojim hlasovaním zradili väčšinu voličov OĽANO, keďže väčšina pôvodných voličov tohto hnutia sa k nemu už v prieskumoch nehlási. „Veď OĽANO získalo vo voľbách 25 percent voličov,“ pripomenul Hrabko dnešné jednociferné preferencie vládneho hnutia.

Napriek niektorým politickým signálom však pád vládnej koalície neočakáva. „Koalícia je oslabená, ešte stále však má väčšinu v parlamente. Vládne strany budú po sebe, ľudovo povedané, štekať. Ale karavána pôjde ďalej,“ odhadol publicista.



Neočakáva ani odchod alebo odvolanie ministra zdravotníctva Lengvarského, ktorého kritizoval líder OĽANO Igor Matovič. „Pán minister Lengvarský by sa mohol vzdať funkcie, je to aj otázkou toho, koľko toho vydrží. Ale nepredpokladám, že takýto krok urobí,“ povedal Hrabko s tým, že keby sa tak predsa len rozhodol, prvý, s ktorým to bude diskutovať, je premiér Eduard Heger (OĽANO). „Lebo on by musel hľadať náhradu, dva roky pred voľbami a v stave rozpadu a rozkladu, v akom je zdravotníctvo,“ konštatoval publicista.

Na margo samotného rozhodnutia Národnej rady (NR) SR nevydať Roberta Fica na väzobné stíhanie, parlament podľa Hrabka využil svoju zákonnú kompetenciu. „Poslanec už nemá trestnoprávnu imunitu. Iba na to, aby nebol stíhaný na slobode, ale väzobne, je potrebný súhlas parlamentu. Podľa mňa je to tak správne, lebo to istým spôsobom zabraňuje možnosti zneužitia výkonnej moci,“ povedal Hrabko.

Rozhodnutie parlamentu podľa neho znamená, že v tejto trestnej veci nemôže byť poslanec stíhaný väzobne, čo však nijako nebráni orgánom činným v trestnom konaní, aby pokračovali vo vyšetrovaní. „Stíhanie môže pokračovať, akurát pritom poslanec nesedí vo väzbe. Rozhodnutie parlamentu nebráni tomu, aby bol poslanec postavený pred súd,“ upozornil Hrabko.

Ak by generálna prokuratúra opätovne požiadala o vydanie poslanca na väzobné stíhanie, muselo by to podľa neho už byť v súvislosti s iným obvinením.„Ak sa nájdu nové dôvody a bude vznesené nové obvinenie, môže sa celý proces opakovať. Ale nie v tejto veci tak, ako bola spísaná, v tej už bolo rozhodnuté,“ uzavrel Hrabko.


Otázka pre Juraja Hrabka
Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová navštívi Slovensko, kde sa počas Dňa matiek stretne s ukrajinskými matkami a deťmi, ktoré utiekli z vlasti po začiatku ruskej invázie. Stretnutie sa uskutoční v nedeľu 8. mája. Bidenová sa následne 9. mája plánuje stretnúť s členmi slovenskej vlády. Aký význam má podľa vás táto návšteva americkej prvej dámy?


-Nejde iba na Slovensko, ale význam má značný. Ide o prvú dámu amerického prezidenta, jedného z najmocnejších mužov sveta, v istom zmysle slova o jeho predĺženú ruku. Ide teda o to, ako túto návštevu Slovensko dokáže zužitkovať. Ale je nepochybné, že keď sa manželka amerického prezidenta vráti domov, on si jej názory a skúsenosti pozorne vypočuje. Je možné požiadať, odkázať niečo, možnosť nepriamo komunikovať s americkým prezidentom.-