Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Vystúpenie prezidentky bolo v poriadku okrem apelu na opozíciu

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Koalícia by mala opozičným stranám umožniť schôdzu NR SR na tému podozrení z korupcie a opozícia by túto tému už nemala spájať s odvolávaním člena vlády, povedal J. Hrabko (podcast a video).

Bratislava 26. júna (Teraz.sk) – Vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorým vyzvala ľudí na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 bolo v poriadku s výnimkou apelu na opozíciu, aby nevysielala signály spochybňujúce očkovanie. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Myslím, že je to úplne v poriadku. Pani prezidentka má právo vystúpiť s takýmto prehlásením kedykoľvek cíti, že je to potrebné,“ povedal. „To, čo bolo podľa mňa v prejave navyše, bol apel na politickú opozíciu, ktorá údajne odrádza ľudí od očkovania. Ak je očkovanie dobrovoľné, tak sa nedá vylúčiť aj iný názor. O tom je sloboda prejavu,“ zdôraznil Hrabko.

Zároveň upozornil, že politická opozícia nemá zodpovednosť za očkovanie, tú podľa neho nesie vládna koalícia. Väčší problém podľa neho je, že preventívne opatrenia proti nástupu novej vlny pandémie dôsledku šírenia delta variantu vírusu boli zatiaľ formulované skôr vo všeobecnej rovine a nie je jasné, ako konkrétne sa majú realizovať.



Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová 21. júna v Bratislave ocenila, že Slovensko odovzdalo plán obnovy medzi prvými, vyzdvihla aj výbornú spoluprácu. Plán podľa jej slov spĺňa kritériá, je ambiciózny a kvalitný.

Hrabko to hodnotí ako evidentný úspech kabinetu Eduarda Hegera (OĽaNO). „Zodpovedná za prípravu plánu je vláda a vládni úradníci. Zvládli to dobre. Samozrejme, v priebehu prípravy plán konzultovali s bruselskými úradníkmi,“ konštatoval Hrabko.



„Lenže to je tá ľahšia časť. Lebo, ako sa hovorí, papier znesie všetko a úradníci ho vedia dobre napísať, zvlášť, ak to môžu konzultovať. Otázka je, aká bude realizácia a dodržiavanie termínov,“ upozornil zároveň.

Exposlanec OĽaNO Ján Herák odmieta obvinenia zo zneužívania maloletej osoby, rozhodol sa však vzdať mandátu v parlamente, kde ho má nahradiť Sebastián Kozarec (OĽaNO).

„Pokladám za správne, že ak je voči poslancovi takto vznesených viacero obvinení, že sa vzdá mandátu. Nehovorím o vine či nevine, o tom nech rozhoduje súd. Pokladám za dobrý krok pána Heráka, že toto urobil,“ reagoval Hrabko.


Mimoriadna schôdza parlamentu


Opozičný Smer-SD avizoval iniciovanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce od Slovenskej pošty žiadať odstúpenie od zákazky pre spoločnosť, na ktorú je podľa Smeru prepojený tzv. kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Slovenská pošta reagovala, že sa dôrazne ohradzuje voči akýmkoľvek obvineniam z netransparentného postupu pri realizácii verejnej súťaže na výkon strážnej služby.

Predseda Smeru-SD Robert Fico zároveň avizoval, že ak koalícia neschválením programu znemožní otvorenie tejto schôdze, jeho strana tému aj tak nastolí prostredníctvom vyslovovania nedôvery niektorému členovi vlády.

„Toto nie je prvý prípad, kedy sa opozícia najprv snaží v NRSR otvoriť schôdzu s bodom programu, ktorý považuje za dôležitý, a až pre prípad, že koalícia takúto schôdzu neumožní, avizuje odvolávanie člena vlády. Vládna koalícia teda vie, že téme sa vyhnúť nedá,“ reaguje Hrabko.

„Myslím si, že pri takomto podozrení by bolo zlé, ak by vládna koalícia program takejto schôdze neschválila. Keďže má väčšinu, môže napríklad skrátiť čas debaty. Ale vzhľadom na podozrenia by opozícia mala dostať priestor predložiť svoje argumenty a opozícia protiargumenty. Koniec-koncov, rozhodne napokon hlasovanie a už teraz si vieme predstaviť, ako dopadne,“ dodal.

Koalícia by podľa neho mala opozičným stranám umožniť schôdzu NR SR na tému podozrení z korupcie a opozícia by následne túto tému už nemala spájať s odvolávaním člena vlády. „Pri opozícii mi prekáža skôr to, že nevedia nájsť tú správnu cestu. Je to dané najmä súperením medzi Smerom-SD a Hlasom-SD, ktorý ešte minulý týždeň chcel odvolávať predsedu vlády a teraz chce odvolávať ministra financií. Je trochu úsmevné, keď navrhujú odvolávať podľa toho, ako sa vyspia. Tým ešte viac dehonestujú celý ten ústavný akt,“ uzavrel Hrabko.