Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Publicistika

HRABKO: Základný konsenzus slovenských politikov o Ukrajine existuje

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Postupne budú zrušené takmer všetky pandemické opatrenia. Malo by však ostať v platnosti nosenie obyčajných rúšok v MHD, obchodoch či čakárňach, povedal v TASR TV J. Hrabko. (správa, PODCAST a VIDEO)

Bratislava 11. marca (Teraz.sk) – Na rozdiel od boja s pandémiou koronavírusu, kde sa spoločné postoje koaličných a opozičných politických síl na Slovensku hľadali len veľmi ťažko, v prípade vojnového konfliktu na Ukrajine takýto základný konsenzus existuje. V diskusii na TASR TV na to upozornil publicista Juraj Hrabko.

Platformou, na ktorej sa dokázala zhodnúť väčšina relevantných parlamentných politických síl a ani jeden poslanec proti nej nehlasoval, bolo podľa Hrabka Vyhlásenie Národnej rady (NR) SR k vojenskej agresii Ruskej federácie proti Ukrajine z 25. februára.



Vyhlásenie odsudzuje „nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine“, označuje ju za hrubé pošliapanie princípov medzinárodného práva a princípov Charty OSN a požaduje okamžité stiahnutie ruských vojsk z celého územia Ukrajiny.

V konkrétnejších témach, akou je napríklad vytvorenie predsunutej prítomnosti vojsk NATO na východnej hranici Slovenska, podľa neho konsenzus už nemusí byť taký široký, ale dostatok poslancov na jeho schválenie má aj samotná vládna koalícia. „Zodpovednosť za krajinu nesie vládna koalícia,“ reagoval Hrabko na poznámku, že napríklad Hlas-SD deklaroval tomuto kroku podporu, ale Smer-SD nie.



„Vzhľadom na udalosti na východ od našej hranice je politický význam predsunutej prítomnosti vojsk NATO pomerne veľký. Má ísť o varovný alebo odstrašujúci manéver,“ povedal Hrabko. Nemyslí si, že by aktuálne hrozil vojenský útok Ruska na niektorý členský štát NATO. „Ale je to určitá príprava a varovanie ruskej armáde. Z tohto uhla pohľadu je to úplne v poriadku,“ konštatoval s dodatkom, že treba počítať aj s nákladmi, ktoré v súvislosti s týmto opatrením Slovenskej republike vzniknú.

Hrabko považuje za pozitívum, že sa k situácii opakovane vyjadruje prezidentka Zuzana Čaputová. „Pani prezidentka je stále najdôveryhodnejším politikom na Slovensku a ľudia ju počúvajú,“ pripomenul.

Za jednu z najdôležitejších tém neformálneho summitu lídrov krajín Európskej únie v meste Versailles, kde Slovensko reprezentoval premiér Eduard Heger (OĽaNO), považuje Hrabko znižovanie energetickej závislosti Európy od ruských energetických zdrojov. „Politici potrebujú nejaký odrazový mostík. Tie plány boli urobené už dávno a oprášené potom, ako Rusko zabralo Krym. Teraz ich treba oprášiť nanovo,“ poznamenal.

Cieľom týchto opatrení podľa neho nie je trvalé ukončenie obchodu Ruskom, ale vytvorenie možnosti odstrihnúť sa od ruských energetických zdrojov v mimoriadnych situáciách, aká nastala aj v týchto dňoch. „Nemyslím si, že sa s Ruskom prestane obchodovať v časoch, keď sa bude správať normálne. Ale keď sa prestane správať normálne, tak sa s ním obchodovať prestane,“ povedal Hrabko.


Pandemické opatrenia


Vláda schválila zrušenie väčšiny pandemických obmedzení v predstihu oproti pôvodným plánom. „Je na to správny čas. A to aj v súvislosti s odídencami z Ukrajiny, ktorým vláda nedokázala zabezpečiť ani tie najlacnejšie rúška. Okrem toho, čísla idú dole a blíži sa leto, ktoré bolo vždy voľnejšie ako zima,“ poznamenal Hrabko.

Osobne by privítal, ak by dlhodobo ostala v platnosti aspoň povinnosť nosiť obyčajné rúška vo vnútorných priestoroch, kde sa zhromažďuje veľa ľudí. „Teda v obchodoch, verejnej doprave, čakárňach u lekára a podobne. Tam by neuškodilo rúška, nie respirátory, ponechať zachované. Ale to bude, samozrejme, na rozhodnutí hygienika,“ povedal.

Čo sa týka prevencie prípadných vírusových pandémií do budúcnosti, Hrabko povedal, že napriek chaotickému priebehu Slovensko určité skúsenosti získalo. Za najlepšiu prevenciu však považuje podporu zdravotníctva. „V prvom rade by mala vláda splniť sľuby dané zdravotníkom. Môžete mať akýkoľvek dobrý pandemický plán, ak nemáte ľudí, ktorí ho budú vykonávať,“ uzavrel Hrabko.

Plné znenie vyhlásenia NRSR z 25. februára 2022

V Y H L Á S E N I E
NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY K VOJENSKEJ AGRESII RUSKEJ FEDERÁCIE PROTI UKRAJINE


Národná rada Slovenskej republiky:
1.Čo najdôraznejšie odsudzuje nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine.
2.Zdôrazňuje, že ruská vojenská agresia proti Ukrajine - nezávislému a suverénnemu štátu - je hrubým pošliapaním medzinárodného práva a princípov Charty OSN, Helsinského záverečného aktu, Budapeštianskeho memoranda, Parížskej Charty a Základnej zmluvy NATO - Rusko. Kroky Ruskej federácie nebezpečným spôsobom podkopávajú európsku a globálnu bezpečnosť a stabilitu.
3.Žiada Ruskú federáciu, aby okamžite zastavila vojenské operácie a bezpodmienečne stiahla všetky ozbrojené sily a vojenskú techniku z celého územia Ukrajiny a plne rešpektovala nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.
4.Žiada Ruskú federáciu, aby sa vrátila k rokovaciemu stolu a úprimne hľadala riešenia mierovou cestou.
5.Vyzýva Ruskú federáciu, aby plne rešpektovala medzinárodné humanitárne právo a umožnila bezpečný a nerušený humanitárny prístup a pomoc všetkým osobám v núdzi.
6.Potvrdzuje, že územia samozvaných republík Doneck a Luhansk sú naďalej zvrchovaným územím Ukrajiny.
7.Odsudzuje tragické straty na životoch a ľudské utrpenie spôsobené agresiou, za ktorú nesie Ruská federácia plnú zodpovednosť a vyjadruje solidaritu s obeťami.
8.Vyjadruje plnú podporu Ukrajine a jej občanom a vyjadruje sústrasť nevinným obetiam tejto agresie. Ukrajina bojuje za hodnoty slobody, demokracie, politickej nezávislosti, štátnej suverenity a územnej celistvosti, ktoré sú kľúčové aj pre Slovensko.
9.Opakuje svoju neochvejnú podporu pre nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.
10.Zdôrazňuje, že občania Slovenskej republiky sú solidárni so susedným ukrajinským národoma plne podporujú jeho právo slobodne si vybrať svet, v akom chcú pokojne žiť a prosperovať. Sme zároveň presvedčení, že prebiehajúca agresia neodráža vôľu väčšiny ruského národa. Ruský národ si nezaslúži, aby ho jeho politické vedenie viedlo do medzinárodnej izoláciea ekonomickej krízy.
11.Stojí pri ľude Ukrajiny a jej demokraticky zvolených predstaviteľoch.