Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Západ dodržiava pravidlá napriek tomu, že Rusko to nerobí

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Rezolúcia Valného zhromaždenia OSN právne záväzná nie je, ale napriek tomu je mimoriadne dôležitá, povedal v TASR TV Juraj Hrabko. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 4. marca (Teraz.sk) – Je dôležité, že štáty západného sveta dodržiavajú pravidlá, vrátane rešpektovania výsledkov dohôd a rokovaní, aj keď to Rusko nerobí. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Dodal, že ak si zmenená situácia vyžiada zmenu pravidiel, sú procedúry, ako to urobiť. Ale kým platia, treba sa nimi riadiť. Podľa Hrabka je to dôležité aj preto, že pomaly opäť prichádza čas na diplomatické rokovania, ktoré vojenský útok na Ukrajinu prerušil. „Je čas, aby bolo Rusko vyzvané k diplomatickým rokovaniam. Nebudú jednoduché a nebudú ani krátke, ale teraz už naozaj nastáva čas na diplomatov. Na to existujú,“ tvrdí Hrabko.

Aktuálne rokovania ruskej a ukrajinskej delegácie na bieloruských hraniciach podľa neho zásadnými diplomatickými rozhovormi nie sú. „To sú vojenskí poslovia. Je dobre, že sa rokuje na akejkoľvek úrovni, ale toto k nejakým rukolapným výsledkom nepovedie,“ poznamenal.



Za dôležitý signál postoja štátov celého sveta ku konfliktu na Ukrajine považuje Hrabko rezolúciu Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (OSN), v ktorej žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny. Za návrh sa vyslovilo 141 členských štátov, proti ich hlasovalo len päť. Hlasovania sa zdržalo 35 krajín vrátane Číny. „Toto je posolstvo svetu, aj samotným Rusom, ak to odsúdi takýto veľký počet krajín,“ povedal.




Na margo rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorú Rusko vetovalo, Hrabko poznamenal, že napríklad právo veta v jeho dnešnej forme je pravidlom, ktoré by sa v budúcnosti mohlo zmeniť.
Dodal, že tlak bezprecedentných ekonomických sankcií spolu s odporom ukrajinských ozbrojených síl môže prispieť k tomu, že sa Rusko rozhodne vojenskú konfrontáciu ukončiť. „Sankcie bolia. Odpoveď bola možno nie až taká rýchla, ale o to ráznejšia. Samozrejme, toto všetko bude mať dopady aj na Európsku úniu a na nás,“ dodal.

Ak v dohľadnej dobe nepríde k ukončeniu vojenských akcií na Ukrajine, Slovensko môže podľa neho očakávať výrazný nárast počtu utečencov. „Štát je povinný zabezpečiť vojnovým utečencom bezpečnosť, zdravotnú starostlivosť, ľudskú dôstojnosť. Na hraniciach je aj množstvo podvodníkov, ktorí napríklad ponúkajú bezplatný odvoz, ktorý potom nie je bezplatný. To je hyenizmus. Je povinnosťou štátu snažiť sa takýmto veciam zabrániť,“ upozornil Hrabko.