Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Žilinka môže byť pod zvýšenou kontrolou parlamentu a vlády

Foto: Tablet.TV

Nikto nepochybuje o tom, že by bolo najlepšie, keby deti do škôl chodili. Druhá otázka je, či tie dva týždne do Vianoc stoja za to, povedal v TASR TV Juraj Hrabko.

Bratislava 5. decembra (Teraz.sk) - Výber prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku na pozíciu generálneho prokurátora bol vzhľadom na jeho skúsenosti dobrou voľbou, podľa publicistu Juraja Hrabka je však možné, že bude v porovnaní so svojimi predchodcami pod väčšou kontrolou parlamentu a vlády. „Ak bude schválený pozmeňujúci návrh pána poslanca Alojza Baránika, tak sa generálny prokurátor dostane pod kontrolu parlamentu a vlády, respektíve člena vlády. Ktorého, to už nie je špecifikované,“ pripomenul Hrabko v diskusii na TASR TV pozmeňujúci návrh poslanca SaS k plánovaným ústavným zmenám.

O ústavných zmenách, vrátane pozmeňujúceho návrhu poslanca Baránika, bude parlament hlasovať na budúci týždeň.

O tom, že sa novým generálnym prokurátorom má stať Maroš Žilinka, rozhodli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtkovej (3.12.) verejnej voľbe. Vo voľbe ho podporilo 132 poslancov zo 147 prítomných. Prezidentka Zuzana Čaputová už avizovala, že zvoleného kandidáta do funkcie vymenuje.

„Kandidát bol priechodný, svoju úlohu zohrali aj rokovania vládnej koalície,“ komentoval Hrabko vysokú podporu, ktorú Žilinka získal. Za Žilinku hlasovali poslanci OĽaNO, Sme rodina, deviati poslanci SaS a poslanci opozície. Za Tomáša Honza hlasovali štyria poslanci SaS a všetci jedenásti zástupcovia hnutia Za ľudí.

„Nepodarilo sa teda zvoliť kandidáta s podporou celej vládnej koalície a to si musí koalícia vyriešiť vo svojom vnútri. Ale je rozhodne dobre, že sa kandidáta na generálneho prokurátora podarilo zvoliť. Získal napokon aj výraznú podporu opozície a bol zvolený hneď v prvom kole,“ povedal Hrabko.



Skutočnosť, že sa podpora štyroch z kandidátov znížila na nulu a všetky hlasy si rozdelili zvyšní dvaja, podľa publicistu ukazuje, že poslanci k voľbe pristupovali disciplinovane na základe politických dohôd, ktoré predtým uzavreli. „Takto sa robí parlamentná politika. Preto nie je potrebné brať priveľmi vážne vyjadrenia pred samotnou voľbou. Ak by sme ich vážne brali, vláda by teraz musela padnúť. Mohli by sme povedať, že tam nebola dohoda celej koalície, ale je to úplne zbytočné. Podstatné je to, že kandidát na generálneho prokurátora bol zvolený,“ uzavrel Hrabko.


Testovanie a obvinenie Jaroslava H.


Na margo pripravovaného pilotného otvorenia časti škôl spojeného s testovaním antigénovými testami, Hrabko poznamenal, že urýchlené otvorenie niekoľkých desiatok škôl nič zásadné nezmení a teda ani nepokazí. Otváranie všetkých škôl, najmä ak sú vo vysoko zamorených okresoch, by však Hrabko považoval za predčasné. „Nikto nepochybuje o tom, že by bolo najlepšie, keby deti do škôl chodili. Druhá otázka je, či tie dva týždne do Vianoc stoja za to, lebo sa tým určite zvýši mobilita, hovorím najmä o stredných školách. Zdá sa mi to byť už unáhlené. Kompetentní by sa mali sústrediť skôr na to, aby boli školy pripravené po Troch kráľoch,“ povedal.

Obvinenie podnikateľa Jaroslava H., spolumajiteľa Penty, považuje Hrabko za historický precedens. "Závažnosť je veľká, lebo pán Jarolav H. je naozaj veľká ryba. Rozhoduje to tom ten, kto o tom rozhodovať má. Treba trvať na tom, že existuje prezumpcia neviny, ale toto sú veľké signály a treba veriť, že vyšetrovateľ, prokurátor a sudca rozhodnú na základe toho, čo im leží na stole a nie na základe nejakej politickej objednávky,“ uzavrel Hrabko.