Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Znovu sme si to pokazili, sprísnenie opatrení je nevyhnutnosť

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Hoci oslavy 32. výročia Nežnej revolúcie sprevádzalo aj viacero protestných zhromaždení, podľa Hrabka prebehli v obvyklých intenciách. PODCAST a VIDEO

Bratislava 20. novembra (Teraz.sk) - Podobne ako minulý rok, aj tohoročná jeseň podľa publicistu Juraja Hrabka postupne dospela k nevyhnutnosti výraznejšieho sprísňovania pandemických opatrení. „Pokazili sme to a vôbec nás nečaká tá, pôvodne avizovaná, reformná jeseň, ale covidová jeseň. Vlastne už je tu,“ povedal Hrabko v diskusii na TASR TV.

„Znovu sa opakuje to, že v júli sme boli premiantmi a teraz je november a tak isto sme premianti, ale v rámci Európskej únie z opačného konca,“ dodal s tým, že zodpovednosť za tento vývoj nesie vláda.

Za mierne nádejný sa podľa Hrabka dá pokladať vývoj očkovanosti, kde v posledných týždňoch badať nárast. Zlepšiť by sa však podľa neho mali podmienky samotného očkovania, keďže ľudia často stoja v dlhých radoch.



Vláda podľa Hrabka prijala základný rámec pre sprísnenie opatrení, kľúčové však bude definitívne znenie vyhlášok hlavného hygienika, ktoré určia konkrétne parametre dodržiavania opatrení. „Pán premiér avizoval povinnosť testovať zamestnávateľom, ale zatiaľ nikto presne nevie, ako to bude,“ poznamenal Hrabko s tým, že každá konkrétna forma takéhoto testovania prináša nový balík problémov, ktoré bude treba vyriešiť.



Hoci oslavy 32. výročia Nežnej revolúcie sprevádzalo aj viacero protestných zhromaždení, podľa Hrabka prebehli v obvyklých intenciách. „Bol to opäť festival slobody. Každý mohol ísť kam chcel a povedať, čo chcel, bez nejakého zakazovania. Každý si mohol užiť slobodu, ktorú sme si zobrali od komunistov v roku 1989,“ pripomenul.

V predvečer sviatku opäť protestovali študenti, tentoraz proti pripravovanej novele vysokoškolského zákona. „Je nepríjemnosťou pre pána ministra školstva, že sa presne po 32 rokoch zopakoval protestný pochod študentov. A opäť za väčšie slobody, s tým rozdielom, že teraz študentov podporuje aj časť vedenia univerzít. Minister sa bude musieť rozhodnúť, či pôjde cestou dohody, alebo cestou sily v parlamente. To druhé by, samozrejme, nebolo dobre,“ konštatoval Hrabko.

Zdravotnícka reforma v parlamente postúpila do druhého čítania bez podpory hnutia Sme rodina, vďaka hlasom poslancov z klubov OĽaNO, SaS a dvojice nezaradených zákonodarcov. „To, že opozícia nesúhlasí so zdravotníckou reformou, je úplne v poriadku. Je v opozícii a je v menšine. Tristné je to, že koalícia, ktorá disponuje ústavnou väčšinou, sa hrdí tým, že jej zákon prešiel s podporou 76 poslancov, aj to iba v prvom čítaní,“ konštatoval Hrabko.

„Sú tri možnosti. Jedna je, že sa bude druhé čítanie postupne odsúvať zo schôdze na schôdzu. Druhá možnosť je, že to bude v druhom čítaní odmietnuté. Tretia možnosť je, že sa vládna koalícia dohodne a prejde to ako nôž maslom,“ naznačil. Druhé čítanie je totiž podľa neho príležitosťou na rokovania vo vládnej koalícii o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch. Vládna koalícia v prípade dohody disponuje pohodlnou väčšinou, v prípade nedohody je však podľa Hrabka otázne, či by sa našiel dostatok hlasov aj na definitívne schválenie reformy.