Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

J. HRABKO KOMENTUJE BRITSKÉ VOĽBY: Rozhodnuté

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Komentár Juraja Hrabka na margo výsledkov predčasných volieb vo Veľkej Británii.

Aj keď definitívne výsledky volieb v Spojenom kráľovstve ešte nie sú známe, z tých predbežných vytŕča, že Európska únia po odchode Spojeného kráľovstva už bude inou Európskou úniou, ako doposiaľ. Samozrejme, aj Spojené kráľovstvo, ktoré okrem iného čakajú vlastné, ale už takpovediac domáce či vnútorné problémy.

Aj keď v prechodnom období to nemusí byť ešte také viditeľné, ak sa potvrdí sila mandátu strany B. Johnsona – teda získanie viac ako 360 poslancov – vybudovať nové a normálne vzťahy medzi oboma spoločenstvami bude zrejme ťažším orieškom.

Zatiaľ je dôležité to, že s pravdepodobnosťou, hraničiacou s istotou, sa ukončí hra zvaná Brexit. Napokon, referendum, na základe ktorého sa uskutočňuje, bolo v Spojenom kráľovstve už pred viac ako tromi rokmi – v júni 2016. A do dnešného dňa sa zdala byť jeho cena privysoká: znamenala totiž okrem iného aj rozbitý parlament, neústavné postupy, krízu politikov. Výsledky terajších volieb je tak možné považovať za druhé referendum tiež preto, lebo každý volič vedel, čo je ktorá kandidujúca strana zač a čo jej vo voľbách ide. Poukazuje na to aj volebná účasť, siahajúca na hranicu 70 percent.

Výsledky volieb môžu potešiť každého, s výnimkou politikov tých strán, ktoré vo voľbách prehrali. Preto, lebo znamenajú ukončenie brexitovej ságy. Neistota je nanič, viacnásobné odkladanie termínu odchodu taktiež. Voliči prehovorili s vedomím následkov svojho rozhodnutia, nahlas a zreteľne.

Obidve spoločenstvá – Európsku úniu aj Spojené kráľovstvo – čaká budúci rok tzv. prechodné obdobie. Navonok sa v ňom nič nezmení, vo vnútri mnohé. Tak či onak však platí, že či chcú alebo nechcú, na spoluprácu sú odsúdené.