Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Publicistika

J. HRABKO KOMENTUJE INTERRUPČNÉ NOVELY: O politických spôsoboch

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

K zmene charakteru krajiny by naozaj nemalo prichádzať pokútnym, ale férovým spôsobom, píše J. Hrabko..

Jednou z hlavných tém nielen politického, ale tiež verejného diškurzu v nadchádzajúcich dňoch budú návrhy na novelu zákona o umelom prerušení tehotenstva. Čím skôr sa debata o nich začne, tým lepšie a zreteľnejšie budú aj argumenty pre alebo proti na jej konci.

V parlamente sú až štyri návrhy novely zákona o umelom prerušení tehotenstva, hoci jeden z nich sa ukrýva pod iným názvom. Konkrétne ide o novelu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorú predložili poslanci zvolení za OĽaNO-Nova-Kresťanská únia-Zmena zdola.

Novela má spolu 9 článkov, ktoré novelizujú ďalšie zákony, pričom hneď druhým je práve novela zákona o umelom prerušení tehotenstva. Podstatné a kontroverzné sú v nej najmä dva body: prvý požaduje, aby pred zákrokom zo zdravotných dôvodov alebo ohrozenia geneticky chybného vývoja plodu boli tieto preukázané až „dvomi nezávislými lekárskymi správami lekárov z odlišných zdravotníckych zariadení“. Núti teda ženu k návšteve dvoch lekárov namiesto jedného, čo nie je pre ňu vôbec milosrdné, ale kruté.

Druhý hlavný bod tejto novely je vypustenie zo zákona vety, podľa ktorej je lekár zatiaľ nielen povinný poučiť ženu o možných zdravotných dôsledkoch umelého prerušenia tehotenstva, ale „aj o spôsoboch používania antikoncepčných metód a prostriedkov“. Čo zase môže poslúžiť aj ako predzvesť toho, že ich používanie môže byť v budúcnosti ďalším zákonom aj zakázané. Prinajmenšom to nemožno vylúčiť, keďže aj v politike platí, že s jedlom rastie chuť a samotní predkladatelia sa netaja tým, že táto úprava má byť len začiatkom, a nie koncom ich snaženia.

To, čo je pritom azda najhoršie však nie je samotný návrh, ale fakt, že poslanci zvolení za OĽaNO-Nova-Kresťanská únia-Zmena zdola nehrajú fér. Akoby sa za novelu až hanbili, keďže ju ukrývali až do poslednej možnej chvíle a aj ju schovali do inej novely. Na rozdiel od ostatných návrhov v tejto súvislosti, ktoré predkladajú poslanci zvolení za Kotlebovcov-ĽSNS, ktorí sa vôbec netaja o čo im ide a každému je to už na prvý pohľad aj jasné. Spôsoby sú však aj v politike dôležité a k zmene charakteru krajiny by naozaj nemalo prichádzať pokútnym, ale férovým spôsobom. Napríklad: tu stojíme a nemôžeme inak.