Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Publicistika

J. HRABKO KOMENTUJE ROZHODNUTIE Z. ČAPUTOVEJ: Prezidentka rozhodla

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Prečítajte si komentár Juraja Hrabka v súvislosti s tým, že sa prezidentka Z. Čaputová rozhodla, že nebude vetovať novelu, ktorou sa má zaviesť trinásty dôchodok.

Prezidentka Z. Čaputová sa rozhodla podpísať novelu zákona o sociálnom poistení a ďalších zákonov, ktoré súvisia so zavedením trinásteho dôchodku. Svojráznym spôsobom: typu ani ryba ani rak.

Ide rýdzo o politické, nie vecné rozhodnutie. Veď iba ozajstný sociálny netvor by nechcel pomôcť dôchodcom. Za novelu pritom hlasovalo 88 poslancov, proti nikto a hlasovania sa taktiež nezdržal ani jeden poslanec. Zvyšok, teda 62 poslancov jednoducho pri hlasovaní neboli prítomní. Takže politická vôľa parlamentu bola zreteľná, očividná a jasná.

Hlava štátu sa rozhodla síce novelu zákona podpísať, ale jedným dychom oznámila, že ju napadne na Ústavnom súde. Aby posúdil súlad novely s Ústavou.

Odôvodnenie takéhoto postupu prezidentkou Z. Čaputovou však kríva. A na obe nohy. Nie je totiž vôbec pravdou, že to iba parlament v minulom volebnom období schválil novely zákonov v skrátenom volebnom iba pár dní pred voľbami. Ani to, že sa tak stalo po prvý raz za 27 rokov fungovania SR, ako konštatovala Z. Čaputová.

Pretože sa tak už stalo a hlave štátu sa prinajmenej patrí a sluší o tom vedieť, keď sa k tomu verejne vyjadruje. Stačí úvodný citát zo správy TA SR zo dňa 9. júna 2010: „Premiér Robert Fico po ukončení dnešného rokovania vlády ocenil, že kabinet je schopný do posledného dňa konať a prijímať rozhodnutia. Ešte viac si vážim to, že je funkčný parlamentný systém a že dva dni pred parlamentnými voľbami (12.6.) môže Národná rada (NR) SR prijímať dôležité zákony," podotkol. Predseda parlamentu Pavol Paška zvolal na žiadosť skupiny 58 poslancov na štvrtok 10. júna schôdzu NR SR. Plénum prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní novely troch zákonov a jeden nový vládny legislatívny predpis.“ Zásadných.

Poslanci tak hlasovali a uvedené aj schválili iba dva dni pred hlasovaním voličov v parlamentných voľbách, čo je rekord, ktorý neprekonal ani parlament v minulom volebnom období , keďže ten schválil 13. dôchodky štyri 4 dni pred hlasovaním voličov. Inými slovami, odôvodnenie, ktoré prezentovala hlava štátu je chybné, pričom bolo možné nájsť oveľa lepšie.

Tak či onak, faktom teraz je, že to, čo prezidentka Z. Čaputová dôchodcom dáva, im druhou rukou berie. Zmeniť to môže iba Ústavný súd.