Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

J. HRABKO KOMENTUJE SNAHU O STIAHNUTIE DEMISIE J.MIČOVSKÉHO: Druhý

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Mičovský nie je prvým ministrom, ktorý chce stiahnuť svoju demisiu, píše J. Hrabko.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka J. Mičovský je druhým členom vlády, ktorý dokázal stiahnuť vlastnú demisiu. Dôvody, pre ktoré sa tak rozhodol, nie sú dôležité, tým je skôr to, že ak zostane ministrom, nemôže zároveň zostať aj slušným dobrákom. Jedno vylučuje druhé.

Politicky sa však jeho kroku a postupu dá aj porozumieť. Nie je totiž prvým ministrom, ktorý demisiu hlave štátu odovzdal a potom si ju späť aj vzal. Prvým bol v tejto súvislosti minister M. Lajčák (Smer-SD), s ktorým takto spolupracoval prezident A. Kiska. Druhým v poradí sú minister Mičovský a prezidentka Z. Čaputová. Na jej stole už pritom leží už aj návrh na vymenovanie nového ministra pôdohospodárstva ktorý jej dodal premiér E. Heger.

Minister J. Mičovský tak do vlastnej hry zatiahol okrem prezidentky a premiéra aj ďalšiu osobu, ktorá už dala súhlas na vymenovanie do ministerskej funkcie. Faktom však zostáva, že takýto postup umožnila prezidentka Z. Čaputová, ktorá namiesto toho, aby o demisii rozhodla, oficiálne oznámila, že sa ňou bude zaoberať až potom, ako jej premiér doručí návrh na nového člena vlády. Takže teraz má k dispozícii už len zlé a horšie riešenie, pričom bude naozaj zaujímavé sledovať, aké stanovisko zaujme a ako sa rozhodne.

Z ústavného hľadiska je vec viac ako jednoduchá - ústava o možnosti stiahnuť demisiu mlčí a je aj zrejmé prečo - lebo demisiu možno aj neprijať, ale rozhodne nie stiahnuť. Z hľadiska zdravého rozumu je to ešte jednoduchšie - keď je demisia na ministrovom stole, rozhoduje o nej minister, a nie hlava štátu. Keď je na stole v paláci, rozhoduje o nej hlava štátu, a nie minister.

Tak či onak, aj z vecného hľadiska vyrobil J. Mičovský istý problém aj OĽaNO-Nova-Kresťanská únia-Zmena zdola, ktoré ho do funkcie člena vlády posadilo. „Ohlásenie demisie ministra J. Mičovského je ukážkou diametrálneho rozdielu medzi súčasnou vládou a predošlými vládami Fica a Pellegriniho, ktorých ministri nikdy neboli schopní prevziať zodpovednosť ani za vlastné zlyhania, nieto ešte za zlyhania a kauzy svojich nominantov,“ znelo jedno z pozoruhodných chválospevov hnutia.

Veľmi pekné, akurát, že uvedené po stiahnutí demisie ministrom J. Mičovským vôbec neplatí. A je pritom úplne jedno, ako sa príbeh o jeho demisii napokon skončí.