Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

J. HRABKO KOMENTUJE VÝVOJ NA UKRAJINE: Hra nervov

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Ďalším porušením medzinárodných dohôd zo strany Ruska sa stalo sa iba to, čo sa čakalo. Teraz sa čaká na reakcie. To, aké budú, rozhodne aj o ďalšej budúcnosti svetového (ne)poriadku, píše J. Hrabko.

Po včerajšom večernom prejave ruského prezidenta nasledovali ihneď činy a ruskí vojaci prekročili hranice Ukrajiny. Obsadili Luhansko a Donecko. Ako inak, ide o „mierovú“ misiu uskutočnenú aj na základe dohody, ktoré Rusko podpísalo s oboma separatistickými oblasťami.

Nič to však nemení na tom, že Rusko z Ukrajiny odkrojuje ďalší kus jeho územia. Inými slovami, opäť prišlo k porušeniu medzinárodných dohôd a je teda na medzinárodnom spoločenstve, ako sa s tým vysporiada. Systém - že krajiny majú medzi sebou obchodovať, že sankcie páchajú iba škody a že Rusi Krym nevrátia tak či tak - sa neosvedčil, iba opäť obratom usvedčil R. Sulíka z absolútneho nepochopenia medzinárodných súvislostí.

Prejav V. Putina, krátko pred opätovným porušením medzinárodných zmlúv, dohôd a garancií bude potrebné ešte dôkladne analyzovať, hoci bol primárne určený domácemu publiku. Názory na svetový poriadok ruského prezidenta sú síce známe, ale z prejavu už na prvé vypočutie možno predsa len vyčítať jeho podrobnejšie a aktuálne videnie. A mocenské chúťky. To, že V. Putin opätovným vpádom na Ukrajinu primárne rieši osobné a domáce problémy, nie je žiadnym tajomstvom, to je jednoducho fakt. Podobne ako jeho trojkroková taktika - najskôr cudzie územie obsadí, potom sa na ňom sa usadí a následne sa môže rokovať, veď kto si neželá rokovať, želá si iné.

Ďalšie porušenie medzinárodného práva - o ktoré nepochybne ide - prináša nateraz najmä hru nervov, hlavne ukrajinských. V. Putin - s pripravenou ruskou armádou - bude teraz čakať na to, aké budú reakcie a odpoveď tak medzinárodných organizácií, ako aj jednotlivých krajín. Hlavne reálnych mocenských hráčov. A podľa nich sa následne aj rozhodne, či zostane hráčom „mieru“ alebo sa bude - z jeho uhla pohľadu - brániť. To, že v takom prípade sa bude brániť na území Ukrajiny, je potom už len detail.

Ďalším porušením medzinárodných dohôd zo strany Ruska sa stalo sa iba to, čo sa čakalo. Teraz sa čaká na reakcie a odpoveď a to, aké budú, rozhodne aj o ďalšej budúcnosti svetového (ne)poriadku. Rečí bude veľa - aj silných aj veľmi silných - ale dôležité budú skutky.