Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

J. RUPNIK: Komunikácia v EÚ sa zlepší, keď sa zlepší jej podstata

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Politológ očakáva, že neformálny summit, ktorý sa bude konať v Bratislave 16. septembra, ponúkne, prípadne aspoň načrtne riešenia problémov, s ktorými EÚ v súčasnosti zápasí.


Bratislava 2. septembra (TASR) - Schengen, zahraničná politika a euro, to sú tri príklady, keď Európa niečo nahryzla, urobila krok k integrácii, ale nedomyslela ho a nedotiahla politicky, preto vznikla kríza. V rozhovore pre TASR to povedal francúzsky politológ s českými koreňmi, historik a špecialista na strednú a východnú Európu Jacques Rupnik. Zároveň je riaditeľom výskumu Centra pre medzinárodné štúdiá politických vied (CERI) v Paríži.

Domnieva sa, že EÚ sužujú vnútorné i vonkajšie krízy súčasne. Podľa neho máme v rámci ich riešenia na výber z dvoch možností – buď sa pokúsime dotiahnuť politickú dimenziu európskej integrácie, čo by smerovalo k jej prehĺbeniu, alebo sa môžeme pokúsiť o krok späť.

Očakáva, že neformálny summit, ktorý sa bude konať v Bratislave 16. septembra, ponúkne, prípadne aspoň načrtne riešenia problémov, s ktorými EÚ v súčasnosti zápasí.

Chybu, ktorú EÚ robí, vidí i v bezobsažnej komunikácii. "Komunikácia sa zlepší, keď sa podstata zlepší. Keď ľudia budú mať dojem, že je tu zrozumiteľná politika, ktorá však nie je iba zrozumiteľná, ale prináša i výsledky. Takže vy môžete dobre komunikovať, nehovorím, že nie je nutné pracovať na komunikácii a vylepšovať ju, ale musíte mať obsah, aby to bolo presvedčivé, to je prvá vec," povedal, pričom zároveň dodal, že EÚ potrebuje i schopných politických lídrov, ktorí majú demokratický mandát. "Vždy, keď počujem, že Európa nie je dosť demokratická, považujem to za holý nezmysel," dodal.

V rámci slovenského predsedníctva by privítal, ak by Slovensko vystupovalo ako sprostredkovateľ. "To, čo vlastne nám dá príležitosť posúdiť slovenské predsedníctvo, je schopnosť predsedu nájsť spoločného menovateľa. Byť akýmsi sprostredkovateľom, to by bola veľmi užitočná a neľahká rola," konštatoval.