Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

J. ŠMIHULA KOMENTUJE VOĽBY V NEMECKU: Debakel

Foto: Teraz.sk

Konzervatívci Merkelovej zaznamenali výrazné straty, komentuje Ján Šmihula krajinské voľby v Nemecku.

Veru, ostro sledované boli nedeľné krajinské voľby v Bádensku-Württembersku a v Porýní-Falcku, čo záplava reakcií a vyhlásení len potvrdzuje. Išlo totiž o prvý dôležitý test nálad voličov pred voľbami do Bundestagu, ktoré sú naplánované na 26. septembra.

Nuž, ale takýto zdrvujúci úvod do supervolebného roka si konzervatívci nemeckej kancelárky Angely Merkelovej určite nepredstavovali. Hoci predpovede naznačovali stratu pozícií, ale že porážka bude až taká krutá a bolestná, v to isto nemeckí kresťanskí demokrati neverili ani v najpochmúrnejších predstavách. V obidvoch spolkových krajinách si zaknihovali zdrvujúcu porážku, keď dosiahli historicky najhoršie výsledky.

V Bádensku-Württembersku jednoznačne dominoval 72-ročný premiér Winfried Kretschmann zo Strany zelených, ktorý je na čele tejto 11-miliónovej spolkovej krajiny od 12. mája 2011 a do kresla premiéra zasadne už po tretíkrát. Volebný výsledok spred piatich rokov sa mu podarilo ešte o viac ako dve percentá navýšiť, získal rekordných 32,6 percenta hlasov. Naopak, CDU dostala iba 24,1 percent hlasov voličov, čo je strata o takmer tri percentá.

V Porýní-Falcku, kde kresťanskí demokrati dlho viedli, prevzali tesne pred krajinskými voľbami prvé miesto sociálni demokrati (SPD). Prvenstvo z rúk nepustili, napriek tomu, že v porovnaní s voľbami spred piatich rokov si o pol percenta pohoršili, keď získali 35,7 percent hlasov voličov. Kresťanskí demokrati si pripísali 27,7 percent, čo je strata o viac ako štyri percentá. 60-ročná premiérka Malu Dreyerová (SPD) teda bude môcť ďalej pokračovať v takzvanej „semaforovej koalícii“ (Ampel-Koalition) zloženej z SPD, zelených a liberálov z FDP. Mimochodom Strana zelených si počínala aj v tejto spolkovej krajine mimoriadne úspešne. So ziskom 9,3 percent svoj volebný výsledok spred piatich rokov takmer zdvojnásobila.

Za prepadom kresťanských demokratov treba vidieť predovšetkým nezvládnutie štartu očkovacej kampane, ale najmä korupčné kauzy politikov CDU/CSU späté so zaobstarávaním ochranných rúšok, na čo reagovali voliči mimoriadne citlivo. Potvrdil to napokon aj generálny tajomník CDU Paul Ziemiak. O ťažkej porážke hovoril v nedeľu večer tiež generálny tajomník Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Markus Blume. Vyhlásil, že prehry sa musia stať šesť mesiacov pred voľbami do Spolkového snemu pre celú Úniu „budíčkom“, pričom CDU/CSU sa musí pokúsiť získať späť stratenú dôveru.

To kandidát sociálnych demokratov na post spolkového kancelára, nemecký minister financií Olaf Scholz neskrýval radosť z víkendových krajinských volieb v Bádensku-Württembersku a v Porýní-Falcku, keď povedal: „Je to dobrý deň, pretože ukázal, že vytvorenie vlády je v Nemecku aj bez CDU možné.“ Zároveň sa už objavili úvahy o tom, že tiež na celonemeckej úrovni by mohla vzniknúť „semaforová koalícia“, tak ako je to v Porýní-Falcku.

Nuž, také jednoduché to ale mať sociálni demokrati nebudú, i keď treba povedať, že CDU/CSU im to v súčasnosti príliš nesťažuje. Jedno je však isté, čo aj voľby v dvoch spolkových krajinách ukázali. CDU zatiaľ nie je pripravená na éru po kancelárke Angele Merkelovej, ktorá dala najavo, že po 16 rokoch sa už o kreslo predsedu vlády uchádzať nebude.

Možno očakávať, že tlak na šéfa nemeckých kresťanských demokratov a premiéra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Armina Lascheta po krajinských voľbách zosilnie a nemusí to byť práve on, kto sa stane kandidátom CDU/CSU na post spolkového kancelára. Dve kruté víkendové volebné prehry môžu totiž vydláždiť cestu k tejto kandidatúre predsedovi bavorskej vlády a šéfovi CSU Markusovi Söderovi.