Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

J. ŠMIHULA KOMENTUJE PREDVOLEBNÝ VÝVOJ V NEMECKU: Žiadna zmena, ale...

Foto: Teraz.sk

Po prvom televíznom dueli kandidátov na post nemeckého kancelára.

Prvýkrát sa v nedeľu večer, teda 28 dní pred voľbami do Spolkového snemu (Bundestagu), stretli pred televíznymi kamerami traja kandidáti na post nemeckého kancelára - kresťanský demokrat Armin Laschet, sociálny demokrat Olaf Scholz a za stranu Zelených Annalena Baerbocková.

Na pozadí prieskumov verejnej mienky boli úlohy v televíznom štúdiu viac-menej vopred jasné - Laschet s Baerbockovou sa museli pokúsiť prevziať iniciatívu. Bývalý starosta Hamburgu a súčasný nemecký minister financií Scholz, ktorý má pre monotónny a nudný prejav prezývku „Scholzomat“, nie je totiž tým, ktorý musí útočiť, ale je ten, ktorého musia protikandidáti „naháňať“.

Čoraz väčší prepad konzervatívneho bloku CDU/CSU za sociálnymi demokratmi potvrdil aj najnovší pravidelný prieskum nálad voličov pre nedeľník Bild am Sonntag. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom si Sociálnodemokratická strana (SPD) o dve percentá polepšila a s 24 percentami si postavenie na čele upevnila. Naopak, Kresťanskodemokratická únia (CDU) si spolu so sesterskou Kresťanskosociálnou úniou (CSU) o jedno percento pohoršili a s 21 percentami zaostávajú o tri percentá za SPD. Zelení na treťom mieste si so 17 percentami ani nepolepšili, ani nepohoršili.

Hoci sa nedeľný televízny duel začal viac menej harmonicky, po približne desiatich minútach začal panovať nesúlad medzi kandidátmi na post spolkového kancelára.

Napríklad ohľadne daňovej politiky Olaf Scholz povedal, že ľudí s nižšími príjmami chce oslobodiť od daní a naopak, lepšie zarábajúci by mali platiť vyššie dane. Armin Laschet označil tieto zámery za "úplne nesprávne".

V otázke budúcej koalície sa pokúsil kandidát CDU/CSU Laschet dôrazne dostať z Olafa Scholza odpoveď na otázku, či budú sociálni demokrati po voľbách spolupracovať s postkomunistickou stranou Ľavica. Márne! Jednoznačnej odpovede sa nedočkal.

„Rázne vystúpenie a jasné víťazstvo Armina Lascheta,“ týmito slovami komentoval televíznu debatu na sociálnej sieti predseda CSU Markus Söder. Nuž ale bleskový prieskum, ktorý uskutočnila vzápätí po skončení diskusie agentúra Forsa ukázal niečo iné. Podľa neho sa s 36 percentami stal víťazom televízneho duelu kandidát SPD Olaf Scholz. Na druhom mieste sa umiestnila s 30 percentami kandidátka Zelených Annalena Baerbocková a až tretí skončil kandidát Únie Armin Laschet, ktorý dostal od televíznych divákov iba 25 percent hlasov.

Na otázku, kto by mal väčšiu dôveru pri vedení krajiny bolo v bleskovom prieskume víťazstvo Scholza ešte presvedčivejšie - získal až 47 percent hlasov. Laschet 24 percent a Baerbocková 20 percent.

Prvý televízny duel kandidátov na post nemeckého kancelára potvrdil doterajší trend volebných preferencií. Sociálni demokrati stúpajú, kresťanskí demokrati padajú a zelení si držia ustálenú hladinu.

Obrat, ktorý by si želal kandidát Únie Armin Laschet dvojhodinová diskusia teda nepriniesla, ukázala ale, že všetko je otvorené. Odhodlaná zabojovať je tiež kandidátka zelených Baerbocková, zatiaľ-čo sociálny demokrat Scholz, ktorý za aktuálne postavenie v rebríčkoch preferencií voličov môže ďakovať najmä chybám svojich súperov, sa snaží vystupovať zdržanlivo. Bude to však stačiť? Nevedno, avšak s určitosťou možno tvrdiť jedno: Až do volebného dňa 26. septembra očakáva Nemecko napínavý súboj o hlasy voličov.