Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Publicistika

J.HRABKO KOMENTUJE PREDČASNÉ VOĽBY: Chlapi už nie sú

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Dnes už takmer niet nikoho – okrem koalície OĽaNO a SaS – kto by podporoval predčasné voľby v septembri 2023, píše J.Hrabko v komentári.

Ďalšia schôdza s návrhom programu, ktorý sa týka aj zmeny konania predčasných volieb, je zvolaná na budúci pondelok. Či sa aj uskutoční, zostáva otázne, keďže parlament už raz podobnú iniciatívu Smer-SD odmietol, program schôdze neschválil a tak sa vôbec nekonala.

Odvtedy sa zmenilo iba to, že dnes už takmer niet nikoho – okrem koalície OĽaNO a SaS – kto by podporoval predčasné voľby v septembri 2023. Dnes už je takmer každému jasné, niektorým až samozrejmé, že po vyslovení nedôvery vláde majú byť voľby čo možno najskôr (v júni), a nie najneskôr (v septembri). Hoci nie tak dávno niektorí septembrový termín podporovali, iní voči nemu nenamietali a ďalší ho tolerovali. Netreba sa tomu veľmi čudovať – keď v súvislosti so zmenou termínu zmenila názor prezidentka Z. Čaputová, je prirodzené a akosi tiež automatické, že ho otočili aj jej podporovatelia.

Z relevantných parlamentných strán istým spôsobom namieta voči júnovému termínu už len koalícia OĽaNO a SaS. Navonok, nie úplne, keďže OĽaNO oznámilo, že v prípade, keď hlava štátu vymenuje tzv. úradnícku vládu, za júnový termín volieb bude hlasovať. Čo podporila aj SaS vlastným typickým spôsobom – keď bude za júnový termín volieb hlasovať OĽaNO, bude za neho hlasovať aj SaS. Problém je tak len v tom, že politickým spôsobom a krokom OĽaNO a ani SaS nemožno veriť.

To – a tentoraz správne – pochopila už aj prezidentka Z. Čaputová, ktorá pascu koalície OĽaNO-SaS v tejto súvislosti odmietla. Inými slovami to znamená, že do rokovania parlamentu o zmene termínu predčasných volieb by úradnícku vládu nemala zostaviť. Čo bude takpovediac oficiálny dôvod pre OĽaNO, aby za júnový termín nehlasovalo a pre SaS bude zase oficiálnym dôvodom nehlasovanie OĽaNO – ak nebude hlasovať OĽaNO, nebude hlasovať ani SaS. Či za neschválenie programu schôdze, ktorú navrhol Smer-SD alebo júnový termín, je jedno – je to detail a na konci dňa sa počíta výsledok.

Isto, zmena názoru najmä SaS nie je nemožná a hoci R. Sulík tvrdí, že slovo robí chlapa, nie je to tak – aj chlapa robia skutky, nie reči. A ak by malo v politike po slovensky platiť, že slovo robí chlapa, potom možno konštatovať, že chlapi už nie sú. To už skôr ženy dokážu urobiť „džentlmenskú“ dohodu.

Pritom je viac isté ako možné, že poslanci OĽaNO by aj v prípade, ak by hlava štátu do (ne)konania schôdze parlamentu vymenovala úradnícku vládu, zmenu termínu zo septembra na jún nepodporili. Mimochodom, pre to isté – lebo iba slovo ešte z chlapca chlapa nerobí. Mimochodom na druhú, kto iný by to mal vedieť lepšie ako SaS, ktorá na návrh R. Sulíka vyhodila I. Matoviča z poslaneckého klubu už vo februári 2011?

Nie je to absurdné. Iba podobné varovaniu, že tohtoročná volebná kampaň bude špinavá, hnusná, nekorektná a neelegantná. Tak to totiž avizujú strany, ktoré ju budú sami viesť. A už sa tak aj deje.