Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Karatista R. Volák: Hollywood ma nikdy nelákal, zlaté medaily rozdávam

Slovenský karatista Roman Volák Foto: Tablet TV

Slovenský karatista Roman Volák má na svojom konte takmer stovku titulov majstra sveta, čo ho v tomto meradle nepochybne radí k najúspešnejším športovcom na svete.

Bratislava 26. november (Teraz.sk/Tablet.TV) – S počtom titulov majstra sveta by mohol pokojne ašpirovať na zápis v Guinnessovej knihe rekordov, no on sám sa ako hviezda absolútne necíti. Slovenský karatista Roman Volák patrí k najúspešnejším športovcom pod Tatrami a hoci budúci rok v máji oslávi okrúhle 40. narodeniny zavesiť kimono na klinec sa ešte nechystá. S akými pocitmi sa vrátil z nedávnych MS v Taliansku, dokedy chce aktívnu kariéru ešte potiahnuť, ale napríklad i to, ako by malo podľa neho vyzerať poradie na prvých troch miestach v ankete o najlepšieho športovca SR za rok 2016, prezradil v televíznej debate v štúdiu Tablet.TV.

Začiatok športovej kariéry rodáka z Košíc siaha do roku 1990, keď sa ako žiak základnej školy prihlásil na bojové umenia. „Začínal som s kung fu, prešiel som kickboxom, tradičným karate a napokon som skončil pri freestyle karate. Nie som žiadny bojovník, no myslím si, že mám dobrú techniku, viem sa zaprieť, dať do toho srdce, mám dobré oči, no na boj sa veru nešpecializujem. Podstatné však je, že to, čo robím, ma baví,“ rozhovoril sa Roman Volák.

Pozrite si televíznu debatu s Romanom Volákom:



Počet titulov majstra sveta, ktoré má Volák do dnešného dňa na konte, sa blíži k číslu 100, pričom z vrcholných podujatí má doma zbierku viac než 250 cenných kovov a všakovakých trofejí. „Možno je trošku nelogické, že som držiteľom toľkých titulov majstra sveta, no pretekám v rôznych svetových asociáciach a keď som bol pred rokmi v naozaj vynikajúcej forme, tak som absolvoval aj štyri svetové šampionáty za rok. Preto mám na svojom konte toľko medailí,“ vysvetlil Roman Volák vec, nad ktorou sa mnohí pozastavujú a jedným dychom dodal aj jednu zaujímavosť: „Neraz absolvujem rôzne vystúpenia, pri ktorých s divákmi súťažim, pričom ako odmenu dostávajú odo mňa ozajstnú zlatú medailu z majstrovstiev sveta.“

Favorizuje Tótha


Napriek tomu, že Roman rok čo rok reprezentuje Slovensko na tej najvyššej úrovni a z veĺkolepých podujatí nosí cenné kovy ako na bežiacom páse, v histórii ankety o najlepšieho športovca roka sa ani raz neprebojoval čo i lebn medzi desiatku najlepších. Ako to vníma? „Už ma to prebolelo a zmieril som sa s tým. Priznám sa však, že v minulosti som to bral dosť zle, pretože som zaknihoval veľké úspechy a štátom som bol ocenený za jedného z najlepších slovenských športovcov. V spomínanej ankete som bol najvyššie na 19. mieste, no oveľa smutnejšie je, že na jej slávnostné vyhlásenie som nebol ani raz pozvaný. Z toho dôvodu prežívam do dnešného dňa mierne sklamanie,“ prezradil Roman Volák, ktorý má úplne jasno v tom, kto sa v tohtoročnej ankete umiestni na prvých troch miestach: "Matej Tóth, Peter Sagan a Dominika Cibulková,“ dodal.